Zejbišské šlejšky
65 min.
Ingredience
- 120gramůMouka pšeničná hrubá
- 1litrVoda pitná
- 3lžičkySůl
- 3lžíceSádlo škvařené
- 2kusyCibule
- Vařené brambory
- 500gramůBrambory
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
281 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
9 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
5 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Dobře omyjeme brambory, dáme do 1 litru vody a uvaříme doměkka. Vaříme 20 minut. Uvařené brambory scedíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Nastrouhané brambory dáme na na pomoučený vál, přidáme lžičku soli, hrubou mouku, kterou postupně přidáváme. Těsto dobře vypracujeme. Nesmí se lepit, mělo by být dostatečně tuhé.
- 2Z těsta vyválíme váleček o průměru přibližně 4 cm. Nožem nakrájíme dílky široké 2-3 cm. Zlehka je prsty zformujeme do tvaru válečků.
- 3Očistíme 2 cibule, drobně je nakrájíme a v pánvi na sádle usmažíme dozlatova.
- 4Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody s 2 lžičkami soli.
- 5Šlejšky házíme opatrně do vroucí vody, občas promícháme aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je pomalu, nezakryté, přibližně 7-9 minut. Vyjmeme je děrovanou vařečkou, dáme do mísy, polijeme sádlem s osmaženou cibulkou, promícháme a ihned teplé podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.