Zelené ořechy v cukru
85 min.
Ingredience
- 1lžičkaHřebíček
- 1kusSkořice celá
- 1kusVanilkový lusk
- 150mililitrůVoda pitná
- 500gramůCukr moučkový
- 1000gramůOřechy vlašské
Počet porcí:
20Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
430 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
33 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
4 g
Cukr
26 g
Postup přípravy
- 1Nezralé zelené vlašské ořechy (mají ještě měkkou slupku) omyjeme, na obou koncích seřízneme tenkou vrstvu a poté je propícháme silnou jehlou. Následně je vložíme do porcelánové mísy a zalijeme čistou studenou vodou tak, aby byly ponořené. Ořechy takto necháme namočené 7 - 8 dní a vodu 2 - 3 x denně vyměňujeme. Nakonec ořechy vhodíme do vařící vody, vaříme 25 minut, poté scedíme a opět zalijeme studenou vodou. Druhý den je znova scedíme a osušíme čistou utěrkou.
- 2Cukr s 8 ks hřebíčku, kusem skořicové kůry a vanilkovým luskem svaříme se 150 ml vody na sirup. Ještě vařícím sirupem zalijeme ořechy, necháme 24 hodin odstát, poté ořechy cedníkem vybereme a sirup znovu uvedeme do varu. Ořechy následně vložíme zpět do sirupu. Tuto fázi přípravy zopakujeme ještě dvakrát (celkem tedy čtyřikrát). Na závěr ořechy povaříme v sirupu 10 minut.
- 3Ořechy ještě za horka plníme do sklenic, zalijeme horkým sirupem a sklenice okamžitě uzavřeme. Necháme vychladnout a uložíme.
- 4Ořechy v cukru používáme při přípravě moučníků, na ozdobu dortů i jako samostatný dezert. Sirup - hustý jako med - použijeme k dochucování sladkostí i nápojů.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.