Zeleninový bujón pro kojence
85 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 1stroužekČesnek
- 200gramůPórek
- 3kusyKarotka
- 180gramůCeler řapíkatý
- 100gramůPastinák
- 150gramůKvěták
- 3lžícePetržel - nať
- 1lžíceCeler - nať
- 1lžíceTymián čerstvý
- 900mililitrůVoda pitná
- 1kusBobkový list
- 0,5lžíceOlej kokosový
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaKmín celý
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
74 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
2 g
Sacharidy
13 g
Vláknina
4 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, stroužek česneku, pórek, karotku (nebo mrkev), řapíkatý celer, pastinák a několik růžiček květáku. Z bylinek svážeme dohromady omytou petrželovou a celerovou nať se snítkou tymiánu.
- 2Všechnu zeleninu pokrájíme na větší kousky, cibuli a česnek nakrájíme drobněji.
- 3V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej s kouskem másla, na něm orestujeme cibuli s česnekem, restujeme jen 1-2 minuty. Poté přidáme k cibuli všechnu pokrájenou mrkev a pórek. Společně vše restujeme ještě 1 minutu, pak doložíme zbylou zeleninu, přilijeme 500ml vody, promícháme a pod pokličkou zeleninu dusíme 5-7 minut. Přilijeme zbytek vroucí vody, přidáme svázané bylinky, kmín, bobkový list a při mírné teplotě pod pokličkou polévku vaříme 60 minut.
- 4Uvařenou polévku scedíme přes síto do druhého hrnce, v sítu zeleninu pomocí vidličky pomačkáme, aby jsme z ní dostali zbylý vývar.
- 5Vývar po zchladnutí dáme do lednice, druhý den lžicí odebereme z povrchu ztuhlý tuk. Z takto připraveného bujónu odebereme jednu porci, kterou budeme hned potřebovat, ostatní si rozdělíme do malých kelímků a dáme si je zamrazit.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.