Zeleninový bujón pro kojence

85 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
7

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
74 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
2 g
Sacharidy
13 g
Vláknina
4 g
Cukr
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, stroužek česneku, pórek, karotku (nebo mrkev), řapíkatý celer, pastinák a několik růžiček květáku. Z bylinek svážeme dohromady omytou petrželovou a celerovou nať se snítkou tymiánu.
  • 2
    Všechnu zeleninu pokrájíme na větší kousky, cibuli a česnek nakrájíme drobněji.
  • 3
    V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej s kouskem másla, na něm orestujeme cibuli s česnekem, restujeme jen 1-2 minuty. Poté přidáme k cibuli všechnu pokrájenou mrkev a pórek. Společně vše restujeme ještě 1 minutu, pak doložíme zbylou zeleninu, přilijeme 500ml vody, promícháme a pod pokličkou zeleninu dusíme 5-7 minut. Přilijeme zbytek vroucí vody, přidáme svázané bylinky, kmín, bobkový list a při mírné teplotě pod pokličkou polévku vaříme 60 minut.
  • 4
    Uvařenou polévku scedíme přes síto do druhého hrnce, v sítu zeleninu pomocí vidličky pomačkáme, aby jsme z ní dostali zbylý vývar.
  • 5
    Vývar po zchladnutí dáme do lednice, druhý den lžicí odebereme z povrchu ztuhlý tuk. Z takto připraveného bujónu odebereme jednu porci, kterou budeme hned potřebovat, ostatní si rozdělíme do malých kelímků a dáme si je zamrazit.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.