Zeleninový špíz s romanescem
33 min.
Ingredience
- 2kusyCibulka jarní
- Blanšírovaný chřest
- 200gramůChřest zelený
- 7,5decilitrůVoda pitná
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaMáslo čerstvé
- Blanšírovaný květák
- 7,5litrůVoda pitná
- 2lžičkySůl
- 0,5lžičkaCitronová šťáva
- 200gramůRomanesco
- Jogurtový dip
- 2decilitryJogurt bílý
- 2stroužkyČesnek
- 2špetkySůl
- 4špetkyPepř 4 barev
- 1lžíceKopr čerstvý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
87 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
4 g
Sacharidy
9 g
Vláknina
2 g
Cukr
244 mg
Postup přípravy
- 1V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody s 0,5 lžičkou soli a 0,5 lžičkou citrónové šťávy. Zelený květák romanesco očistíme, omyjeme a rozebereme na růžičky. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní květák a povaříme ho 3-4 minuty, pak ho scedíme a necháme okapat. Pak přivedeme k varu další 3/4 litru vody s 0,5 lžičkou soli a lžičkou másla. Očistíme a omyjeme zelený chřest, 1/3 spodní tvrdé části odřízneme. Zelený chřest povaříme 3-4 minuty. Vyjmeme ho sítem, necháme okapat, pak ho nakrájíme na kousky dlouhé 5-7 cm. Očištěnou a omytou jarní cibulku nakrájíme zešikma na špalíčky dlouhé asi 3-4 cm.
- 2Na špejle napíchneme střídavě chřest + cibulku + romanesco, vše opakujeme a tímto způsobem připravíme všechny špízy.
- 3Připravíme jogurtový dip: Do misky dáme smetanový bílý jogurt, utřený česnek, sůl, pepř a omytý, drobně pokrájený kopr. Vše dobře promícháme a rozdělíme ho do malých misek.
- 4Zeleninové špízy servírujeme s vychlazeným jogurtovým dipem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.