Zelňačka z hovězího bujonu
50 min.
Ingredience
- 1litrBujón natur hovězí
- 250gramůZelí kysané
- 2kusyBrambory
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 1kusBobkový list
- 0,5lžičkaSůl
- 100gramůSlanina vepřová
- 200gramůKlobása uzená
- 1kusCibule
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyCukr krupice
- 0,5lžíceKopr čerstvý
- 2decilitrySmetana 16% (pochoutková)
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
372 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
26 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
2 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Do 1 litru hovězího bujonu z kostky dáme vařit kysané zelí i se šťávou (nebudeme ho proplachovat). Oloupeme a omyjeme 2 brambory, pokrájíme je na malé kostky a přidáme do polévky spolu s kmínem, bobkovým listem a solí. Přivedeme k varu a pomalu pod pokličkou vaříme minimálně 25 minut.
- 2Mezitím si nakrájíme slaninu na kostičky, klobásu na kolečka a oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omytý kopr drobně posekáme.
- 3V pánvi si rozpustíme slaninu, přidáme klobásu a ktátce ji orestujeme dozlatova. Pak ji vyjmeme z omastku a odložíme do misky. Na omastek dáme lžíci mouky a usmažíme si světlou jíšku, kterou když vychladne, smícháme se smetanou a přimícháme ji do zelnačky. Vaříme dalších 10 minut. Polévku podle potřeby dochutíme solí a cukrem a koprem.
- 4Těsně před podáváním dáme do polévky slaninu a kolečka klobásy.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.