Žitný chléb se semínky

120 min.
Německo

Ingredience

      • 2lžičkyDroždí
      • 400mililitrůVoda pitná
      • 350gramůMouka žitná bílá
      • 150gramůMouka pšeničná hladká
      • 1lžičkaSůl
      • 30gramůSezam - semena
      • 30gramůLněné semínko
      • 30gramůDýňová semínka
    Počet porcí:
    5

    Nutriční hodnoty v jedné porci

    Kalorie
    456 kcal
    Bílkoviny
    13 g
    Tuky
    10 g
    Sacharidy
    80 g
    Vláknina
    8 g
    Cukr
    195 mg
    Zobrazit vše

    Postup přípravy

    • 1
      Připravíme kvásek: Lžičku droždí nasypeme do mísy a zalijeme 50ml vlažné vody a 40ml vlažného mléka. Necháme pět minut rozpouštět a pak přidáme 50g pšeničné mouky. Pořádně zamícháme a dáme na 12 hodin kvasit na teplé místo. Kvásek by měl po půl dni nakysle vonět.
    • 2
      Potom připravíme těsto. Droždí nasypeme do 250ml vlažné vody a necháme pět minut rozpouštět. Přidáme obě zbylé mouky, kvásek, sůl, čtyři pětiny semínek a zalijeme 350ml vody. Pořádně zamícháme a opět půl dne necháme těsto pracovat na teplém místě pod utěrkou.
    • 3
      Těsto vyklopíme na pomoučený stůl a minimálně pět minut hněteme. Poté dáme těsto do vymazané formy na chléb a necháme ještě hodinu kynout.
    • 4
      Nakonec stačí potřít chléb mlékem, posypat zbytkem semínek, dát do trouby a hodinu a půl péct při teplotě 200 stupňů.

    Komentáře

    Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.