Žitný kvasový chléb se směsí semínek
85 min.
Ingredience
- 4decilitryVoda pitná
- 150gramůMouka žitná celozrnná
- 2lžíceSušený žitný kvásek
- 400gramůMouka chlebová
- 1,5lžičkySůl
- 1lžičkaKmín drcený
- 0,5lžičkaFenykl obecný
- 2,5gramyDroždí sušené
- 1lžičkaSezam - semena
- 1lžičkaSlunečnice - semena
- 1lžičkaLněné semínko
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
356 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
4 g
Sacharidy
68 g
Vláknina
9 g
Cukr
888 mg
Postup přípravy
- 1Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
- 2S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 1,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 400 g žitné chlebové mouky s kmínem a fenyklem. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
- 3Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
- 4V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme těsto. Pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Přibližně 5 minut před konce cyklu přisypeme směs semínek. Některé druhy pekáren nás na přidání surovin upozorní zvukovým signálem.
- 5Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je opravdu zcela vychladlý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.