Žloutková polévka s lískovými oříšky
40 min.
Ingredience
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1litrBujón slepičí
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1,5decilitrySmetana čerstvá ke šlehání
- Ořechová hmota
- 250gramůOřechy lískové
- 7decilitrůVoda pitná
- 6kusůVejce slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1051 kcal
Bílkoviny
57 g
Tuky
63 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Z nedozrálých lískových oříšků vyloupeme jádra, zbavíme je slupek a v hmoždíři nahrubo roztlučeme. V rendlíku v 0,7 dl vody si uvaříme 6 vajec natvrdo. Vaříme je 9-10 minut.
- 2Uvařená vychladlá vejce oloupeme, rozkrojíme a vyjmeme žloutky, které dáme do misky a důkladně je smícháme s ořechy. Uhněteme tužší hmotu. V druhé misce si vymícháme měkké máslo s moukou.
- 3V hrnci přivedeme k varu slepičí bujón. Postupně do něj vmícháme mouku s máslem - stále mícháme a až se rozvaří, přidáme smetanu, žloutky s ořechy a krátce 2-3 minuty povaříme.
- 4Polévku dochutíme solí, pepřem a ihned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.