Houbová kuchařka
Sbírání hub je v našich zemích velmi oblíbené, čerstvé houby se ale už dají i koupit. Z hub se připravuje mnoho chutných polévek a jídel. Tato houbová kuchařka obsahuje známá i netradiční jídla, podle kterých se připravíte vynikající maso na houbách nebo houbovou omáčku, nechybí samozřejmě nechybí ani oblíbená kulajda…
Ostatní
Řezy ze svíčkové na žampionech
Hovězí svíčkovou odblaníme a nakrájíme přes vlákno na plátky. Mírně je naklepeme, osolíme, opepříme, na tuku rychleji opečeme a vyjmeme. Do výpeku přidáme očištěné, opláchnuté a na plátky nakrájené žampiony. Krátce je osmahneme, zastříkneme vývarem a přidáme máslo. Podle potřeby přisolíme a krátce podusíme. Nakonec řezy přelijeme šťávou se žampiony. Ihned podáváme.Celý receptBylinková směs (polotovar)
Dobře okapané houby, okurky, sardele, kapary, oloupanou cibuli, petrželovou nať a citronovou kůru jemně rozsekáme. Směs bylinkového koření uchováváme v uzavřené nádobě v chladničce.Celý receptŽampiony pečené na roštu
Stejně velké žampiony očistíme, omyjeme a u hlavičky odkrojíme nožku. Osolíme, opepříme, pokapeme citronem a protáhneme olejem. Žampiony opečeme na roštu. Podáváme s bylinkovým máslem.Celý receptHoubová pochoutka
Hlavičky hříbků očistíme a nakrájíme nadrobno. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji s celým stroužkem česneku, přidáme houby, sůl, pepř, bobkový list a dusíme. Když jsou houby měkké a šťáva se vypaří, přilijeme kečup nebo rajský protlak, přidáme zelenou petrželku a citrónovou šťávu. Vyndáme česnek a bobkový list.Celý receptKrémová žampionová polévka s bramborami
V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cca 5min na plátky nakrájené žampiony. Poté k nim vmícháme mouku, zalijeme vývarem a mlékem. Přidáme na menší kousky nakrájené brambory, přivedeme k varu a zvolna cca 15min provaříme, až brambory změknou. Přilijeme citronovou šťávu, ochutíme solí a pepřem, přidáme nasekanou petrželku a vmícháme smetanu. Polévku rozdělíme do misek, dozdobíme šlehačkou a posypeme petrželkou.Celý receptHoubový salát se šunkou
Žampióny očistíme a pokrájíme. Na oleji krátce podusíme, přidáme pokrájenou šunku, sůl, pepř a necháme vychladnout. Přimícháme sekanou petrželku a nakonec salát dochutíme citrónovou šťávou.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.