Japonská kuchařka
Japonská kuchyně je velmi oblíbená po celém světě. Je velmi rozmanitá, důležitá je tradiční příprava a také estetický dojem při servírování. Jídla jsou navíc velmi zdravá a také dietní. Základní suroviny jsou rýže, zelenina a ryby, často se používají i mořské řasy. Připravte si originální japonská jídla, která nabízí tato kuchařka.
Ostatní
Salát z nudlí Soba se sezamovými semínky
Nejprve cca 5min nasucho opražíme při nízké teplotě sezamová semínka, dokud lehce nezhnědnou. Nudle vaříme 5min ve vroucí vodě, slijeme a propláchneme studenou vodou. Necháme okapat a vychladnout a přemístíme do salátové mísy. Přidáme opražená sezamová semínka, omáčku shoyu a olej. Promícháme tak, aby se nudle obalily. Salát podáváme při pokojové teplotě nebo vychlazený.Celý receptJaponský salát z melounu
Meloun oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Zalijeme bílým vínem a mírně osolíme. Salát podáváme dobře vychlazený.Celý receptPikantní švestky po japonsku
Omyté a osušené švestky urovnáme těsně vedle sebe do kameninového hrnce. Jednotlivé vrstvy švestek prosypeme solí a omytými lístky máty. Hrnec dobře uzavřeme, ovážeme a uložíme na chladné místo. Švestky konzumujeme nejdříve po 3 měsících.Celý receptRybí polévka s rýží
Podusíme rýži v litru vody téměr doměkka, pak na oleji opečeme filé, přidáme pórek, mrkev, cibuli, koření, zalijeme vodou a přidáme rýži - toto vaříme cca 10 min. Z polévky vyjmeme bobkový list, polévku přecedíme, zeleninu a filé rozmixujeme a vložíme zpět do vývaru. Ochutíme sójovkou a celerovou natí.Celý receptKachna na zelí
Prsa položíme kůží dolů, osolíme a necháme ležet dvě hodiny v ledničce. Pak je zalijeme saké a vaříme v páře sedm minut. Po vyjmutí masa na pařáku vaříme zelí tři minuty. Maso zatím rychle smažíme na teflonové pánvi kůží dolů, poté ho nakrájíme. K masu podáváme pokrájené zelí.Celý receptSuši z lososa a kaviáru
Rýži uvaříme do měkka. Jakmile je rýže hotová, promícháme ji s cukrem, octem a solí. Poté počkáme, až rýže zchladne. Jakmile rýže zchladne, vlhkýma rukama vytvoříme 24 stejně velkých rýžových válečků. Když máme válečky hotové, nařežeme 24 proužků z listů řas Nori. Do jednoho proužku řasy vždy balíme váleček rýže, který dochutíme wasabi omáčkou a do rýže vmáčkneme proužek lososa. Lososa střídáme s vrstvičkou kaviáru. Suši podáváme se sójovou omáčkou.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.