Kuchařka - cukroví a polevy
Kuchařka na cukroví a polevy. Připravte si podle ní to nejlepší linecké, nepečené, kokosové a další druhy cukroví. Najdete zde i tradiční vánoční cukroví - kokosky, perníčky, vosí hnízda, vanilkové rohlíčky… Nechybí ani nepečené nebo svatební cukroví. Mnoho druhů cukroví můžete upéct i jindy než jen na Vánoce.
Ostatní
Klášterní rohlíčky
Z mouky, cukru, žloutku, másla, mletých mandlí a 50g nastrouhané čokolády vypracujeme těsto. Necháme je chvilku v chladu odpočinout. Z těsta utvoříme válečky, rozdělíme je na dílky a tvoříme baculaté rohlíčky. Klademe je na plech a opatrně pečeme dorůžova. Po vychladnutí glazujeme rohlíčky zbylou rozpuštěnou čokoládou a sypeme je sekanými arašídy.Celý receptMartinovy podkovy
V míse utřeme máslo s cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Přilijeme vykynutý kvásek a vlažné mléko. Přidáváme mouku a osolíme. Těsto dáme vykynout, potom ho krájíme na obdélníky, potíráme makovou nádivkou. Uděláme z obdélníků větší rohlíčky, které na koncích nařízneme nožem. Necháme ještě chvilku kynout, potřeme žloutkem a pečeme v rozehřáté troubě dočervena. Ještě teplé podkovy posypeme vanilkovým cukrem.Celý receptDomácí kokosky
Z bílků ušleháme polotuhý sníh a po lžících do něj zašleháváme krupicový cukr. Potom vmícháme moučkový cukr, nádobu se sněhem vložíme do horké vodní lázně a šleháme do prohřátí. Nádobu z vodní lázně vyjmeme, vsypeme kokos, mouku a šleháme do vychladnutí. Z těsta nastříkáme malé kopečky na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Kokosky pečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova.Celý receptVosí hnízda
Asi 30 piškotů dáme stranou a dalších 50 g umeleme. K umletým piškotům přidáme cukr, máslo, bílek, kakao, rum a mleté ořechy. Vše dobře zpracujeme. Hmotu rozdělíme na 30-35 kuliček, každou obalíme v cukru. Máslo, rum, vanilkový cukr a žloutky utřeme dohladka. Piškoty pokapeme rumem. Tvořítko vysypeme cukrem a vmáčkneme do něj vždy jednu kuličku hmoty. Držadlem vařečky vyhloubíme důlek a vložíme do něj trochu připraveného krému. Uzavřeme piškotem, přimáčkneme a vosí hnízdo vyklepneme. Stejným způsobem připravíme všechna hnízda.Celý receptČokoládová omáčka ze smetany
Smetanu dáme vařit. Když je teplá, odebereme čtvrtinu, v hrnku ji rozšleháme s kakaem a nastrouhanou čokoládou. Když se smetana začne vařit, zašleháme do ní zbytek mléka s pudinkem a pomerančovou kůru. Když omáčka zhoustne, odstavíme ji ze sporáku. Poté do horké omáčky vmícháme máslo.Celý receptKaštany v čokoládě
Jedlé kaštany na špičce nařízneme do kříže a zhruba půl hodiny vaříme. Poté je scedíme, necháme zchladnout, oloupeme a umeleme. Poté je promícháme v míse s cukrem a utvoříme pevnou hmotu. Z hmoty uválíme váleček, nakrájíme na stejné kousky, v dlaních uválíme kuličky, napíchneme na zašpičatělou špejli a namáčíme v čokoládové polevě. Polevu připravíme rozpuštěním čokolády a tuku ve vodní lázni. Polevu mícháme, dokud se čokoláda s tukem nespojí.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.