Kuchařka - Jaroslav Sapík
Šéfkuchař Jaroslav Sapík je vášnivým zastáncem české kuchyně a známým se stal i díky televiznímu pořadu Česko na talíři. Vařil pro prezidenty, krále i pro papeže! Tato kuchařka nabízí jeho vynikající a chutná jídla, která si tak doma můžete sami připravit.
Ostatní
Kotlety plněné zelnou směsí
Jednu cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Vmícháme do připraveného zelí, dále k němu přidáme kávovou lžičku kmínu a cukru, špetku soli, špetku pepře a ještě dvě polévkové lžíce oleje. Zelnou směs pečlivé promícháme, aby se spojila s kořením. Nachystané vepřové kotlety opatrně podélně rozřízneme až ke kosti. Vytvoříme tak uvnitř masa kapsu, do které vsuneme plátek slaniny. Pak vkládáme zelnou směs, až se kapsa zaplní. Vytvořenou kapsu buď spíchneme párátkem, nebo sepneme tenčí špízovou jehlou, aby obsah nevypadával. Vložíme na připravenou hlubší pánev, do níž přidáme sádlo. Vepřové kotlety upečeme po obou stranách. Pak je zlehka posypeme sladkou paprikou a odložíme při pokojové teplotě. Zbylou cibuli a stroužky česneku oloupeme. Cibuli poté nasekáme na drobné kousky a česnek pokrájíme na tenké plátky. Na zbytku sádla obojí necháme orestovat ve vyšší silnější pánvi. Pak posypeme pepřem a paprikou a přidáme kmín. Zesklovatělou kořeněnou cibuli a česnek zalijeme masovým vývarem. Připravený základ s cibulí přelijeme do pekáče a vložíme do něj již opečené kotlety. Troubu předehřejeme na 160 °C. Pekáč vložíme do trouby a zakryjeme poklicí. Pečeme 30 minut při teplotě 160° C. Potom odkryjeme poklici a snížíme teplotu na 90 °C. Pečeme ještě 20 minut. Hotovou vepřovou pečínku vyndáme z pekáče a šťávu z masa procedíme přes sítko.Celý receptSelská paštika
Vepřová játra a vepřový bok dvakrát pomeleme. Pak pomleté maso vložíme do kuchyňského robotu a přidáme k nim smetanu ke šlehání a vejce. Rozmixujeme. Masovou směs potom osolíme a opepříme a nasypeme k ní sušené mléko. Přidáme ještě sherry a koňak. Vložíme na drobné kostičky nakrájené sádlo a vše znovu dobře v robotu promixujeme. Přichystáme si zavařovací sklenici, do které vložíme polévkovou lžíci vyškvařeného sádla. Sklenici po lžících plníme masovou směsí. Na povrch masové směsi potom vložíme ještě lžíci sádla. Pak sklenici dobře uzavřeme. Připravíme si zavařovací hrnec, ve kterém sklenice s vyrobenou směsí sterilujeme při teplotě 75°C celkem jeden a půl hodiny. Necháme paštiku sterilovat a během sterilizace si necháme zkaramelizovat šalotku. Přichystáme si menší pánev, do níž vložíme 3 lžíce slunečnicového oleje a přidáme 3 lžičky cukru. Vhodíme na hrubší kousky nasekanou šalotku a počkáme, až cukr zkaramelizuje a šalotka změkne. Topinky opečeme a hotové zlehka potřeme prolisovaným česnekem. Podáváme je jako přílohu k paštice. Pro zpestření chuti servírujeme paštiku s rakytníkovým džemem a karamelizovanou šalotkou.Celý receptPolévka lišková
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Orestujeme zprudka na másle. Posypeme kmínem a stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. Obojí lehce poprášíme hladkou moukou a opět restujeme. Na plotnu si připravíme hrnec do něhož vlijeme litr vody. Přivedeme k varu a vsypeme houbové koření. Zamícháme. Vzniklým houbovým vývarem zalijeme orestovanou cibuli a česnek. Na mírném ohni pozvolna vaříme 10 minut. Omyjeme si zelené fazolky a rozkrájíme na asi 2 cm kousky. Vložíme je do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut, potom vodu slijeme a přendáme do studené vody, případně do této vody můžeme vhodit i několik kostek ledu. Ochlazením zajistíme, že fazolky neztratí barvu a zůstanou zelené. Povařené fazolky vložíme do houbového vývaru a vlijeme do něho smetanu. Pokrájíme si lišky a vložíme na pánev s rozpáleným máslem. Posypeme kmínem a zprudka orestujeme. Orestované houby přidáme do připraveného základu polévky. Polévku ještě na mírném ohni 5 minut provaříme. Na závěr ji dochutíme solí, pepřem a paprikou.Celý receptPečená perlička s rozmarýnem
Perličku očistíme, omyjeme, osolíme a opepříme. Její prsní část pomocí ostrého špikovacího nože prošpikujeme plátky slaniny nakrájenými na proužky. Prsa potřeme vrstvou másla a naklademe na ně plátky slaniny. Další plátky slaniny potom vložíme do břicha perličky a přidáme k nim snítky tymiánu a rozmarýnu. Jablko rozkrájíme na čtvrtky a zapícháme do něj hřebíčky. Do pekáče vlijeme olej a na jeho dno naskládáme zbylé plátky slaniny. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, dále na kolečka nakrájenou mrkev a na kousky nakrájený celer. Položíme na zeleninu perličku a nahoru položíme snítku tymiánu a rozmarýnu. Maso zalijeme červeným vínem. Předehřejeme troubu na 160 ° C. Pečeme zprudka, aby došlo k zatažení masa, pak přikryjeme poklicí a pečeme devadesát minut. Na poslední půlhodinu pečení odklopíme poklici a za stálého polévání dopékáme. Když je perlička v troubě, připravíme zelí. Hlávku zelí rozkrájíme na nudličky. Na plotnu připravíme hrnec s vodou a přivedeme k varu. Zelné nudličky vsypeme do vroucí vody a deset minut povaříme. Pak scedíme ze zelí vodu. Mezitím na kouskách slaniny opražíme nadrobno nasekanou cibulku. Opraženou cibulku vmícháme k uvařenému zelí, přidáme k němu perníkové koření a také špetku skořice. Přilijeme červené víno a vložíme med. Nakonec ozdobíme jeřabinami. Zatímco se perlička peče, přichystáme brambory. Oloupeme je, nakrájíme a uvaříme ve vodě doměkka. Vodu scedíme a brambory rozšťoucháme s máslem. Posypeme nasekanou petrželkou. K upečené perličce podáváme připravené zelí a šťouchané brambory.Celý receptŠkvarková pomazánka s česnekem
Nachystáme škvarky, nasypeme je do mlýnku a umeleme. Nemáme-li k dispozici mlýnek, můžeme je umixovat v mixéru. Dva stroužky česneku prolisujeme. Umleté škvarky posolíme, popepříme, smícháme se sádlem, hořčicí a prolisovaným česnekem. Ochutnáme, případně ještě dochutíme solí nebo pepřem. Natíráme na chleba a posypeme pažitkou.Celý receptPórková polévka s česnekem
Očištěný a omytý pórek nakrájíme na přibližně 2 centimetry dlouhé špalíčky, ty potom na drobné nudličky. Česnek rozkrájíme na tenké plátky, mrkev na tenká kolečka. Do kastrolu vložíme změklé máslo, zeleninu orestujeme, poté přelijeme vývarem. Čtvrt hodiny vaříme, následně posolíme a popepříme.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.