Selská paštika
120 min.
Ingredience
- 200gramůJátra vepřová
- 500gramůVepřový bok
- 50mililitrůSherry brandy
- 50mililitrůMartell cognac
- 100gramůSádlo syrové
- 3kusyVejce slepičí
- 2stroužkyČesnek
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaSůl
- 5krajícůChléb toastový
- 5kusůŠalotka
- 100gramůDžem rakytníkový
- 3lžičkyCukr krupice
- 1lžíceMléko plnotučné sušené
- 100mililitrůSmetana ke šlehání 30%
- 3lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1260 kcal
Bílkoviny
35 g
Tuky
85 g
Sacharidy
81 g
Vláknina
3 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Vepřová játra a vepřový bok dvakrát pomeleme. Pak pomleté maso vložíme do kuchyňského robotu a přidáme k nim smetanu ke šlehání a vejce. Rozmixujeme. Masovou směs potom osolíme a opepříme a nasypeme k ní sušené mléko. Přidáme ještě sherry a koňak. Vložíme na drobné kostičky nakrájené sádlo a vše znovu dobře v robotu promixujeme.
- 2Přichystáme si zavařovací sklenici, do které vložíme polévkovou lžíci vyškvařeného sádla. Sklenici po lžících plníme masovou směsí. Na povrch masové směsi potom vložíme ještě lžíci sádla. Pak sklenici dobře uzavřeme. Připravíme si zavařovací hrnec, ve kterém sklenice s vyrobenou směsí sterilujeme při teplotě 75°C celkem jeden a půl hodiny.
- 3Necháme paštiku sterilovat a během sterilizace si necháme zkaramelizovat šalotku. Přichystáme si menší pánev, do níž vložíme 3 lžíce slunečnicového oleje a přidáme 3 lžičky cukru. Vhodíme na hrubší kousky nasekanou šalotku a počkáme, až cukr zkaramelizuje a šalotka změkne.
- 4Topinky opečeme a hotové zlehka potřeme prolisovaným česnekem. Podáváme je jako přílohu k paštice. Pro zpestření chuti servírujeme paštiku s rakytníkovým džemem a karamelizovanou šalotkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.