Kuchařka zeleninových polévek
Základem zeleninových polévek je většinou uvařená a rozmixovaná zelenina různých druhů. Ta se pak ochutí, v některých receptech se ještě přidává bujon nebo lžička smetany. Kuchařka zeleninových polévek jich nabízí skutečně mnoho – nechybí vynikající brokolicová, špenátová nebo dýňová polévka, cibulačka nebo zelňačka…
Ostatní
Polévka mrkvová
Nastrouháme očištěnou mrkev a na olivovém oleji osmahneme. Přilijeme vodu, přidáme omyté a přecezené ovesné vločky, okořeníme, osolíme a 6 minut necháme vařit. Do vroucí polévky přidáme rozkvedlané vajíčko a odstavíme.Celý receptZeleninová polévka s vejci
Do vývaru přidáme najemno nakrájenou zeleninu, růžičky květáku a společně povaříme cca 10 min. Přidáme rozkvedlané vejce, osolíme, zavaříme a ozdobíme celerovou natí.Celý receptRajčatová polévka s bazalkou
Rajčata položíme na půl minuty do vařící vody, pak je zchladíme. Oloupeme je a nakrájíme na čtvrtky. V hrnci s vývarem rajčata přivedeme k varu, oheň zmírníme a pozvolna směs vaříme deset minut. Pak přidáme protlak, ocet, cukr, sůl, pepř a vaříme ještě dvě minuty. Polévku pak rozmixujeme a podáváme ji s lístky bazalky.Celý receptRychlá zeleninová polévka
Oloupeme brambory, mrkev, cibuli, dýni, celer, všechno nakrájíme na malé kostičky a vhodíme do hrnce s vodou. Přidáme nakrájená rajčata, máslo, pepř, sůl a necháme vařit na mírném ohni 20 minut za občasného promíchání. Když je zelenina polorozvařená, odstavíme a vmícháme citronovou šťávu.Celý receptPolévka ze syrovátky se smetanou
Syrovátku nalijeme do hrnce, osolíme, okmínujeme a přivedeme k varu. Mouku rozmícháme ve smetaně a pomalu přilijeme do polévky. Ihned promícháme, povaříme a odstavíme. Do hlubokých talířů vložíme po jednom žloutku, přidáme posekaný kopr a zalijeme horkou polévkou. Každý strávník si polévku promíchá sám. Polévku podáváme s žitným chlebem, který si každý může do polévky natrhat nebo jen tak přikusovat.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.