Jak dokonale zavařovat
Zavařování je velmi rozšířený způsob tepelného zpracování a zároveň dlouhodobého uchování různých druhů potravin. Zavařujeme ovoce a zeleninu, ale i houby, maso, ryby a také třeba hotová jídla nebo polévky. Zavařují se i šťávy, sirupy, džemy a marmelády.
Kuchařská škola
Zavařování je velmi používaný způsob konzervace ovoce, zeleniny a mnoha dalších surovin i potravin, ale třeba i hotových jídel. Dobře zavařené produkty vydrží i několik roků ve stavu, kdy jsou vhodné k další kuchyňské úpravě.
Zavařování je velmi jednoduchý způsob konzervace vysokými teplotami. Připravené produkty se vloží samostatně nebo s vhodným nálevem do sklenice. Ta se uzavře víčkem a ponoří na určitou dobu do horké nebo vařící vody. Zde pak dojde vlivem vysokých teplot k sterilizaci - zahubení všech škodlivých mikroorganismů i bakterií - a také k vytlačení vzduchu. Po následném ochlazení ve sklenici vznikne podtlak a její obsah je vzduchotěsně uzavřen.
Velkou výhodou konzervace zavařováním například proti zamražení je i jednoduchá možnost uložení, kontroly a transportu. Zavařené potraviny jsou také ihned připravené k přímé konzumaci i dalšímu zpracování podle jejich druhu, nebo třeba jen ohřátí.
Při zavařování musíme vždy počítat s tím, že teplota bude mít vliv na změknutí zavařovaného obsahu.
Sklenice se zavařenými produkty skladujeme ideálně v chladném a tmavém místě, a pokud byla dodržena doporučená teplota a doba zavařování, vydrží i několik roků.
Potraviny, které je možné zavařovat
Zavařovat je možné velmi mnoho druhů potravin a surovin.
Zavařuje se
- ovoce jako kompoty
- ovoce zpracované na džemy nebo marmelády
- zelenina mimo druhů, které se nekonzumují vařené - ředkvičky, saláty apod.
- šťávy a sirupy z ovoce i zeleniny
- houby
- maso
- uzeniny
- ryby
- polévky i hotová jídla
- pekařské výrobky
Finanční náklady jsou poměrně přijatelné, zavařovat můžeme průběžně podle sezony. Není to ve své podstatě nic složitého, je potřeba hlavně trocha času, vhodné sklenice, zavařovací hrnec a případně ještě teploměr. Všechny potřeby na zavařování si můžete prohlédnout a také zakoupit na www.vsenavareni.cz.
Naprosto vše o zavařování je na www.milujizavarovani.cz. Najdete tam všechny důležité rady a tipy, ale i postupy, které vám zavařování usnadní. Dozvíte se také, kolik je potřeba k ovoci přidat cukru a jak dlouho je nutné jednotlivé druhy potravin zavařovat.