Ostrá jídla
Ostrost v v převážné většině pálivých pokrmů způsobuje látka kapsaicin. Ta je obsažena v různých surovinách. Nejznámější jsou zřejmě chilli papričky.
Kuchařská škola
Jídla, která obsahují chilli papriky, pochází z různých zemí. Nejznámější jsou pálivá jídla z Mexika, Indie, Číny Thajska, ale i Španělska, Itálie nebo Maďarska. Dosáhnout lehké pálivosti lze tím, že se úměrně chuti ubere množství výrazného koření jako je chilli.
Nejznámější ostrá jídla
Chilli papričky se používají do řady jídel mezinárodní kuchyně, od mexické, španělské, thajské, čínské až maďarskou a italskou. Nejznámějšími jídly jsou chilli con carne, těstoviny aglio olio nebo quesadilla.
Chilli con carne
Často známé jen jako chilli je dušený kořeněný pikantní pokrm. Hlavními přísadami jsou maso (obvykle hovězí nebo jehněčí) a chilli papričky. Některé druhy, často podle geografické polohy a pěstovaných plodin, mohou obsahovat také rajčata, cibuli, fazole pivo a další přísady (např. skořici, hnědý cukr). Také existují vegetariánské verze, známé také jako chilli noc carne, které neobsahují maso. Název pokrmu chilli con carne pochází ze španělštiny a znamená chilli s masem. Chilli con carne je oficiálním pokrmem amerického Texasu.
Suroviny
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 cibule
- 1 konzerva loupaných rajčat
- 1 rajský protlak
- 2 konzervy červených fazolí
- 2 stroužky česneku
- trochu hořké čokolády - 2 čtverečky,
- 1 lžička chilli
- 1 lžíce oregana
- olej
- pepř a sůl
Postup
Cibuli nahrubo nakrájíme a opečeme na oleji dozlatova. Přidáme mleté maso, sůl a pepř a za stálého míchání a oddělování hrudek necháme maso zhnědnout. Přidáme rajský protlak, rajčata i s nálevem, čokoládu a česnek. Vaříme 15-20 minut, poté přidáme scezené fazole, oregano, chilli a dochutíme. Podáváme s rýží, tortillou, tousty nebo polentou.
Aglio olio s feferonkou
Suroviny
- 400 g čerstvých těstovin
- 6 stroužků českého česneku
- 2 chilli papričky
- petrželka na ozdobu
Postup
Špagety uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Pokud je budete hned jíst, není nutné do vody přidávat olej. Ten se do nich lije pouze v případě, že byste těstoviny nechávali stydnout a ony se mohly slepit. Rozehřejte pánev, přidejte olivový olej a dvě minutky na něm převalujte plátky česneku spolu s nasekanými chilli papričkami. Český česnek použijte proto, že je mnohem silnější než ten španělský nebo čínský – víc voní a má výraznější chuť. Do pánve přidejte uvařené těstoviny, přisypte nasekanou petrželku, prohřejte a můžete podávat.
Quesadilla s pikantní omáčkou
Suroviny
- 4 tortilly
- 200 g kuřecích prsou
- 2 lžíce ostrého kečupu
- 1 papriku
- 4 lžíce sterilované kukuřice
- čerstvý ledový salát
- 150 g ementálu
- 150 g cheddaru
- 4 malé chilli papričky
- 2 stroužky dobrého česneku
- 30 g zázvoru
- sůl a pepř
- 4 lžíce extra panenského oleje
Postup
Kuřecí maso nakrájejte na kousky, zakapejte olivovým olejem, kečupem, dochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte. Na oleji zprudka maso osmahněte a nechte ho zchladnout. Poté ze směsi pokrájeného ledového salátu, kukuřice, kostiček papriky a masa připravte náplň do tortilly. Tortillu položte na prkénko, polovinu posypte nahrubo nastrouhaným sýrem ementálem, poklaďte salátovou náplní, zasypte nahrubo nastrouhaným cheddarem a přeložte druhou volnou polovinou tortilly. Na ploché pánvi quesadillu opečte na másle po minutě z obou stran. Teď už jen připravit omáčku!
Obvykle se hodí třeba jen smetana nebo salsa, my jsme si pro vás ale připravili pikantní dip přímo z Madagaskaru. Chilli papričky očistěte a nakrájejte na velmi malé kousky. Česnek i zázvor oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte olej, sůl a pepř, misku přikryjte a nechte hodinu odležet.
Ostrá, pikantní a pálivá jídla se servírují v kombinaci s mlékem, které kapsaicin neutralizuje.