Italská kuchyně
Italská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších světových kuchyní. Skvěle kombinuje jednotlivé ingredience do lahodných pokrmů a vytváří skutečný kulinářský požitek.
Kuchařská škola
Italská kuchyně je zdravá, používá čerstvé suroviny a obvykle bývá jednoduchá na přípravu. Italové jsou vášniví milovníci jídla, umí mistrně upravovat zeleninu, ryby, sladkosti nebo těstoviny a dali také světu slavné šunky, sýry nebo vína.
Typické ingredience italské kuchyně
Mezi základní a důležité ingredience italské kuchyně patří těstoviny, maso, ryby a mořské plody, mléčné výrobky, olivy, olivový olej, houby, rýže, sýry, víno, zelenina, ovoce, pečivo, čerstvé bylinky a koření. Italové také milují zákusky, zmrzlinu a v neposlední řadě kávu.
Pizza
Snad nejznámější italské jídlo na světě je pizza, což je koláč zpravidla kruhového tvaru z velmi tenkého těsta a nejrůznějších ingrediencí na něj nakladených a zapečených v peci. Existují stovky druhů pizzy.
Nejznámější druhy pizzy
- Margherita – rajčatový základ, mozzarella, bazalka, olivový olej
- Prosciutto - rajčatový základ, mozzarella, šunka
- Prosciutto e Funghi - rajčatový základ, mozzarella, šunka, žampióny
- Capricciosa – rajčatový základ, mozzarella, šunka, žampióny, artyčoky, olivy
- Marinara – rajčatový základ, česnek nakrájený na plátky, extra panenský (virgin) olivový olej, bazalka, mořská sůl
- Quattro Formaggi – pizza se čtyřmi druhy sýrů, typicky jako kombinace výraznějších tvrdších a čerstvých krémových sýrů. Běžně mozzarella, gorgonzola, parmezán a pecorino.
- Napoletana – základ stejný jako Margherita, přidávají se rajčata, ančovičky a olivy.
Italské těstoviny
Velmi oblíbené jsou již zmíněné těstoviny, které se dělají po celé Itálii v nejrůznějších tvarech. Italské těstoviny se připravují z nekypřeného těsta a rozlišují se na plněné a neplněné.
Plněné
- Tortellini - italské semolinové těstoviny v podobě kroužku nebo prstýnku s různými náplněmi: masovou, sýrovou, houbovou nebo ricottovo/špenátovou.
- Ravioli - italské semolinové těstoviny v podobě čtverečku, zvané též taštičky, s masovou náplní.
- Cappelleti - plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků.
- Canelloni - závitky z nudlového těsta ve tvaru dutého válečku, které se plní většinou sýrem, ricottou, špenátem nebo mletým masem a zapékají v troubě s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou.
- Gnocchi - noky ze semolinového těsta plněné lanýžovou pastou.
Neplněné
- Spaghetti - nejčastěji používané těstoviny.
- Macaroni - těstoviny podobné špagetám, ale silnější a duté.
- Tagliatelle - široké nudle.
- Bavette - dlouhé nudle, podobné špagetám, ale s plochým tvarem.
- Lasagne - asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty.
- Gnocchi - vyrábí se z bramborového nebo semolinového těsta.
Italské lahůdky
Slavnou sušenou parmskou šunku zná celý svět. Ze sýrů je třeba připomenout Parmigiano-reggiano (parmazán), gorgonzolu, mozzarelu, Provolone, Ricottu, Pecorino, nebo krém Mascarpone. Z lahůdek připomeňme sušená rajčata, lanýže, nakládané artyčoky, houby, olivy, lilky, kapary, ančovičky, uzeniny běžné i ze zvěřiny a množství sušených mas a salámů jako například bresaola, pancetta, coppa, mortadela.
Další italská jídla
- Carpaccio - na velmi tenké plátky krájené syrové hovězí maso ze svíčkové, na talíři pokapané citrónem, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem. Někdy se přidává strouhaný parmazán nebo lanýž. Carpaccio se dělá i ze syrových ryb (tuňáka, lososa). V poslední době je módní i carpaccio z ovoce (jahod, ananasu).
- Insalata Caprese - typický italský předkrm, na plátky nakrájená mozzarella, rajčata s čerstvou bazalkou, pokapaná olivovým olejem a kořeněná čerstvým drceným pepřem.
- Lasagne - zapečený pokrm z plátových širokých nudlí, prokládaných nejrůznější náplní, nejčastěji mletým masem a rajčatovou omáčkou nebo špenátem a sýrem.
- Minestrone - známá zeleninová polévka ve vývaru, někdy se přidávají těstoviny.
- Osso buco - plátky telecího masa s kostí, nejčastěji z kýty nebo nožiček. Maso se dusí ve vývaru společně se zeleninou, hlavně rajčaty, cibulí, vínem a kořením.
- Panna cotta - italský zákusek. Vařená smetana s mlékem, cukrem a želatinou. Po vychladnutí se podává s karamelem nebo ovocnými omáčkami a čerstvým ovocem.
- Penne all'arrabbiata - těstoviny penne s česnekem, rajčaty, bazalkou a chilli, jedna z nejběžnějších úprav italských těstovin.
- Prosciutto e melone - tradiční lehký předkrm, jedná se o nakrájenou sušenou šunku, obvykle parmskou a plátky cukrového melounu.
- Ragu alla bolognese - směs z mletého masa, která se podává s těstovinami. Skládá se z hovězího masa, rajčatové omáčky, zeleniny, koření a červeného nebo bílého vína.
- Risotto - tradiční italské jídlo z rýže. Variant je mnoho, přidávají se houby, maso, ryby, víno, sýr, koření a zelenina. Používá se speciální rýže Carnaroli, Arborio a další.
- Risotto al nero - černé rizoto, obarvené inkoustem ze sépie, která pokrmu dodává černou barvu a nezaměnitelnou chuť. Přidávají se plody moře, houby nebo zelenina.
- Saltimbocca alla Romana - závitky z telecích řízků plněné bylinkami a sušenou parmskou šunkou, marinované ve víně.
- Spaghetti all' aglio, olio e peperoncino - oblíbená a rychlá úprava špaget, na které se dává orestovaný česnek s pálivými papričkami a čerstvou petrželkou a rajčaty.
- Spaghetti alla Carbonara - populární úprava špaget nebo jiných těstovin. Základem je omáčka z vajec, smetany, sýra a pancetty (sušeného vepřového boku) nebo slaniny.
- Tiramisu - slavný a oblíbený zákusek z piškotů se sýrem mascarpone, kávou, smetanou a cukrem, při servírování se posypává kakaem.