Italská kuchyně

Italská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších světových kuchyní. Skvěle kombinuje jednotlivé ingredience do lahodných pokrmů a vytváří skutečný kulinářský požitek.

Kuchařská škola

Italská kuchyně je zdravá, používá čerstvé suroviny a obvykle bývá jednoduchá na přípravu. Italové jsou vášniví milovníci jídla, umí mistrně upravovat zeleninu, ryby, sladkosti nebo těstoviny a dali také světu slavné šunky, sýry nebo vína.

Typické ingredience italské kuchyně

Mezi základní a důležité ingredience italské kuchyně patří těstoviny, maso, ryby a mořské plody, mléčné výrobky, olivy, olivový olej, houby, rýže, sýry, víno, zelenina, ovoce, pečivo, čerstvé bylinky a koření. Italové také milují zákusky, zmrzlinu a v neposlední řadě kávu.

Pizza 

Snad nejznámější italské jídlo na světě je pizza, což je koláč zpravidla kruhového tvaru z velmi tenkého těsta a nejrůznějších ingrediencí na něj nakladených a zapečených v peci. Existují stovky druhů pizzy.

Obrázek

Nejznámější druhy pizzy

  • Margherita – rajčatový základ, mozzarella, bazalka, olivový olej
  • Prosciutto - rajčatový základ, mozzarella, šunka
  • Prosciutto e Funghi - rajčatový základ, mozzarella, šunka, žampióny
  • Capricciosa – rajčatový základ, mozzarella, šunka, žampióny, artyčoky, olivy
  • Marinara – rajčatový základ, česnek nakrájený na plátky, extra panenský (virgin) olivový olej, bazalka, mořská sůl
  • Quattro Formaggi – pizza se čtyřmi druhy sýrů, typicky jako kombinace výraznějších tvrdších a čerstvých krémových sýrů. Běžně mozzarella, gorgonzola, parmezán a pecorino.
  • Napoletana – základ stejný jako Margherita, přidávají se rajčata, ančovičky a olivy.

Italské těstoviny

Velmi oblíbené jsou již zmíněné těstoviny, které se dělají po celé Itálii v nejrůznějších tvarech. Italské těstoviny se připravují z nekypřeného těsta a rozlišují se na plněné a neplněné. 

Obrázek

Plněné

  • Tortellini - italské semolinové těstoviny v podobě kroužku nebo prstýnku s různými náplněmi: masovou, sýrovou, houbovou nebo ricottovo/špenátovou.
  • Ravioli - italské semolinové těstoviny v podobě čtverečku, zvané též taštičky, s masovou náplní.
  • Cappelleti - plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků.
  • Canelloni - závitky z nudlového těsta ve tvaru dutého válečku, které se plní většinou sýrem, ricottou, špenátem nebo mletým masem a zapékají v troubě s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou.
  • Gnocchi - noky ze semolinového těsta plněné lanýžovou pastou.

Neplněné

  • Spaghetti - nejčastěji používané těstoviny.
  • Macaroni - těstoviny podobné špagetám, ale silnější a duté.
  • Tagliatelle - široké nudle.
  • Bavette - dlouhé nudle, podobné špagetám, ale s plochým tvarem.
  • Lasagne - asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty.
  • Gnocchi - vyrábí se z bramborového nebo semolinového těsta.

Italské lahůdky

Slavnou sušenou parmskou šunku zná celý svět. Ze sýrů je třeba připomenout Parmigiano-reggiano (parmazán), gorgonzolu, mozzarelu, Provolone, Ricottu, Pecorino, nebo krém Mascarpone. Z lahůdek připomeňme sušená rajčata, lanýže, nakládané artyčoky, houby, olivy, lilky, kapary, ančovičky, uzeniny běžné i ze zvěřiny a množství sušených mas a salámů jako například bresaola, pancetta, coppa, mortadela.

Další italská jídla

  • Carpaccio - na velmi tenké plátky krájené syrové hovězí maso ze svíčkové, na talíři pokapané citrónem, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem. Někdy se přidává strouhaný parmazán nebo lanýž. Carpaccio se dělá i ze syrových ryb (tuňáka, lososa). V poslední době je módní i carpaccio z ovoce (jahod, ananasu).
  • Insalata Caprese - typický italský předkrm, na plátky nakrájená mozzarella, rajčata s čerstvou bazalkou, pokapaná olivovým olejem a kořeněná čerstvým drceným pepřem.
  • Lasagne - zapečený pokrm z plátových širokých nudlí, prokládaných nejrůznější náplní, nejčastěji mletým masem a rajčatovou omáčkou nebo špenátem a sýrem.
  • Minestrone - známá zeleninová polévka ve vývaru, někdy se přidávají těstoviny.
  • Osso buco - plátky telecího masa s kostí, nejčastěji z kýty nebo nožiček. Maso se dusí ve vývaru společně se zeleninou, hlavně rajčaty, cibulí, vínem a kořením.
  • Panna cotta - italský zákusek. Vařená smetana s mlékem, cukrem a želatinou. Po vychladnutí se podává s karamelem nebo ovocnými omáčkami a čerstvým ovocem.
  • Penne all'arrabbiata - těstoviny penne s česnekem, rajčaty, bazalkou a chilli, jedna z nejběžnějších úprav italských těstovin.
  • Prosciutto e melone - tradiční lehký předkrm, jedná se o nakrájenou sušenou šunku, obvykle parmskou a plátky cukrového melounu.
  • Ragu alla bolognese - směs z mletého masa, která se podává s těstovinami. Skládá se z hovězího masa, rajčatové omáčky, zeleniny, koření a červeného nebo bílého vína.
  • Risotto - tradiční italské jídlo z rýže. Variant je mnoho, přidávají se houby, maso, ryby, víno, sýr, koření a zelenina. Používá se speciální rýže Carnaroli, Arborio a další.
  • Risotto al nero - černé rizoto, obarvené inkoustem ze sépie, která pokrmu dodává černou barvu a nezaměnitelnou chuť. Přidávají se plody moře, houby nebo zelenina.
  • Saltimbocca alla Romana - závitky z telecích řízků plněné bylinkami a sušenou parmskou šunkou, marinované ve víně.
  • Spaghetti all' aglio, olio e peperoncino - oblíbená a rychlá úprava špaget, na které se dává orestovaný česnek s pálivými papričkami a čerstvou petrželkou a rajčaty.
  • Spaghetti alla Carbonara - populární úprava špaget nebo jiných těstovin. Základem je omáčka z vajec, smetany, sýra a pancetty (sušeného vepřového boku) nebo slaniny.
  • Tiramisu - slavný a oblíbený zákusek z piškotů se sýrem mascarpone, kávou, smetanou a cukrem, při servírování se posypává kakaem.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.