Anglická kuchyně
Anglická kuchyně je méně známá jako třeba francouzská nebo italská kuchyně, ale v posledních letech se především díky mnoha slavným televizním šéfkuchařům prosazuje stále víc a stává se stále víc oblíbenější.
Kuchařská škola
Kuchyně Anglie byla v minulosti dlouhou dobu považována za nedokonalou. Velký podíl na takovém vnímání kuchyně v Anglii měla především tak trochu žárlivá a na svoji gastronomii vždy pyšná labužnická Francie, která vždy byla rivalem ostrovního království.
Historie anglické kuchyně
Velká Británie se ale stala imperiální mocností a postupně do její kuchyně začaly pronikat suroviny, koření a samozřejmě i jídla z jejích kolonií. Angličané si je velmi rychle „přivlastnili“ a tak dnes o mnohých například indických jídlech tvrdí, že jsou jejich tradiční a dokonce i národní. Jako příklad je možné zmínit třeba oblíbené dušení a kořenění masa – původ této tepelné úpravy je s největší pravděpodobností právě v Indii, pak maso začali dusit Angličané a později se k nim přidala postupně celá Evropa…
Anglická kuchyně v současnosti
Současná anglická kuchyně je poměrně pestrá. Najdete v ní jak prvky z bývalých exotických kolonií, tak i z kanadské, australské, americké nebo i novozélandské kuchyně. V Anglii se dnes dají samozřejmě koupit suroviny a potraviny z celého světa, sortiment navíc obohacují i různé značně početné etnické komunity. Tradiční anglická jídla jsou poměrně vydatná.
Britové mají ve velké oblibě hovězí maso, zvěřinu a krůty, ale ve Walesu si nejraději připravují jehněčí. Protože se jedná o ostrovy s mnoha řekami, jsou na jídelníčku často i ryby a mořské plody, zejména mušle. Vynikající lahůdkou je třeba skotský uzený losos.
Anglický gastronomický den
Anglická snídaně, hovězí steak, sendvič, pudink, odpolední čaj o páté… to jsou základní pojmy, které si asi v souvislosti s anglickou gastronomií vybaví každý. Skutečnost je ale jiná.
Anglická snídaně – English Breakfast - se ve všeobecných představách skládá z opečené slaniny, fazolí, zeleniny, klobásek a čaje. Současná anglická snídaně je ale jiná! Angličané ve všední den snídají cereálie, kukuřičné lupínky – corn flakes, tousty s máslem, džemem nebo marmeládou a čaj, o víkendu snídani doplní nějakou uzeninou, míchanými vajíčky nebo volskými oky, fazolemi. Oblíbená je i opečená bramborová kaše – hash brown, nebo uzené grilované herinky – kippers.
Oběd tak, jak ho známe u nás, si v Anglii samozřejmě můžete dát také, ale Angličané se většinou spokojí se sendvičem a k němu celkem logicky pijí čaj. V oblibě mají i rychlá občerstvení, například Fish and chips.
Večeře je hlavní jídlo celého dne. Rodiny večeří společně, začíná se nejdříve až kolem šesté hodiny, většinou se ale rodina sejde u stolu až v osm nebo dokonce i v devět hodin večer. Servíruje se hlavní jídlo a moučník, výjimkou nejsou ale ani tři chody.
Čaj, sendvič a pikniková deka
Sendvič vznikl v druhé polovině 18. století a může za to John Moutague, hrabě z britského hrabství Sandwich. Podle legendy byl vášnivým hráčem karet a aby nemusel odkládat kvůli jídlu karty, přikázal svému sluhovi vložit steak mezi dva krajíce chleba a tak mohl mít v jedné ruce jídlo a v druhé ďáblovy obrázky. Legenda není nijak historicky podložená, podle záznamů byl ale hrabě velmi důležitým a pracovně vytíženým úředníkem anglické monarchie a tak byl možná sendvič spíš řešením rychlého oběda než držením karet. Podle jiné verze si sendvič nechával připravovat kníže Earl Sandwich, a i v tomto případě se jednalo o občerstvení při karetní hře…
Sendvič je dnes nejen v Anglii velmi oblíbeným druhem rychlého jídla. Náplň je různá, používají se různé druhy masa – nejčastěji ale smažené mleté, zelenina, sýry, vajíčka i různé omáčky. Sendvičové housky, bagety nebo chleby se mohou namazat máslem, potřít olejem nebo hořčicí, případně kečupem. Zajímavé je, že Angličané si sendviče připravují ve tvaru trojúhelníku, proč to tak ale dělají, nikdo vlastně pořádně neví.
Čaj o páté je další britská tradice, která vznikla už v 19. století a zásluhu na tom má Anna, vévodkyně z Bedfordu. Dodnes se dodržuje v mnoha domácnostech, ale i firmách, hotelech a samozřejmě v čajovnách. Odpolední čaj se servíruje kolem 16 hodiny, většinou se jedná o velmi kvalitní indický nebo cejlonský čaj, podle chuti s cukrem nebo s mlékem, případně čaj čínský nebo bylinkový s citronem. K odpolednímu čaji patří malé sendviče, velmi často plněné jemnou rybí pomazánkou. V některých oblastech Anglie se k čaji servírují i koláčky s džemem a smetanou nebo lívance, případně ovocný koláč, piškotová bábovka a různé místní pekařské speciality – ve Skotsku například tradiční sušenky z lineckého těsta.
Deka na piknik a piknikový koš patří k tradičnímu vybavení snad každé britské domácnosti. Piknik s rodinou, známými a přáteli někde v přírodě, na břehu řeky nebo v parku si Angličané dopřávají velmi rádi a často. V posledních letech se staly velmi oblíbenými i takzvané piknikové snídaně, kdy se často i neznámí lidé sejdou na nějakém piknikovém místě a zde vzájemně ochutnávají připravené sendviče, koláče a další lahůdky.
Zajímavosti anglické gastronomie
Možná to ani nevíte, ale i Anglie dala světové gastronomii různé ingredience. Například v roce 1756 právě v Anglii vznikla domácí majonéza, později zde vymysleli i recept na worcesterovou omáčku a v roce 1902 hnědou kvasnicovou pomazánku Marmite, používanou především na tousty. Z Anglie má také původ v anglosaských zemích oblíbená náplň vánočního koláče Mincemeat, která se skládá z cukru, tuku, rozinek a pomerančové kůry. V Británii i jinde na světě je také už víc než sto let stará hnědá omáčka HP Sauce. Její jméno má původ ze zkratky britského parlamentu Houses of Parlament, kde byla poprvé připravena a Parlament je také dodnes zobrazený na její etiketě.
Typická anglická jídla
Kuchyně ve Velké Británii je velmi rozmanitá, v některých oblastech mají mnoho chutných a zajímavých specialit.
- Hovězí maso se v Anglii servíruje velmi často. Nejrozšířenějším jídlem je Sunday roast – nedělní pečeně – pečené maso s pečenými brambory a zeleninou. Chuť masa zvýrazňuje hustá vypečená šťáva nebo omáčka, často křenová.
- Beef Wellington je hovězí roštěná pečená vcelku a obalená v těstu a paštice. Angličané se v tomto případě dohadují o originalitu s Francouzi, kteří mají jeden podobný recept.
- K pečeným masům si Angličané velmi často jako přílohu servírují smažené věnečky z litého těsta, nazývané Yorkshire puding. Oblíbená je i hustá hnědá omáčka Gravy, kterou se polévá maso. Gravy se prodává granulovaná ve velkém množství příchutí.
- Cottage Pie a Shepherd´s Pie jsou další typická anglická masová jídla – je to mleté jehněčí maso, zapečené s mrkví v bramborové kaši. V bramborové kaši se velmi často servírují i klobásky, tomuto jídlu se v Anglii říká Sausages nebo Bangers and mash.
- Fish and chips jsou obalené a smažené kousky ryb nebo mořské plody, servírované s hranolky a někdy i s octem. Vynikající je v této úpravě například bílá treska. Fish and chips dostanete v Anglii na mnoha místech stejně jako Plougman's lunch – chléb se sýrem, nakládanou zeleninou a hlávkovým salátem. Nejoblíbenější sýr je čedar, někdy ho nahrazují paštikou nebo šunkou.
- Pie nebo Pies jsou speciální slané koláče, do kterých se používají náplně ze sekaného nebo nadrobno nakrájeného masa, případně jater nebo ledvinek. Konzumují se studené i teplé, většinou s naloženou zeleninou a hořčicí. Nejznámější je asi Steak and kidney pie – v těstě zapečené hovězí maso a ledvinky.
Masové koláče se nepřipravují jen z těsta, velmi často se používá bramborová kaše. Příkladem je Shepherd's pie - Pastýřský koláč - je v bramborové kaši zapečené dušené na malé kousky nakrájené skopové nebo jehněčí maso, smíchané s česnekem, nastrouhanou mrkví a bylinkami.
Maso se tradičně používá skopové, v dnešní době převážně z jehněčího. Mletá směs masa je smíchána s česnekem, strouhanou mrkví a bylinkami a je ukryta pod vrstvou bramborové kaše a celé se to zapeče.
Krajová jídla
Ve Skotsku je národním jídlem Haggis – mleté vnitřnosti z ovcí, lůj a ovesné vločky, které se smíchají a vaří v ovčím žaludku. Jako příloha se podávají šťouchané brambory a dušená zelenina.
Ve Walesu zase mají Lavebread připravený z tmavých mořských řas, který se servíruje studený s různě upravenými dary moře, případně teplou opečenou slaninou, tousty a rajčaty. Další krajovou specialitou je Cumberland sausage, dlouhá uzenka z kořeněného vepřového masa nebo Black puding, velmi podobný našemu českému vepřovému jelitu.
V tak konzervativní zemi, jako je Anglie, mají samozřejmě i mnoho jídel, spojených s různými tradičními svátky. Zřejmě nejvíce známý je Christmas puding, kterému se také říká Plum pudding. Tento velmi sytý dezert ze sušeného ovoce, oříšků, cukru a melasy je nedílná součást zdejších Vánoc.
Angličané jsou také pyšní na své vynikající sýry z kravského mléka – známý cheddar nebo ostrý zrající Stilton se často servírují po večeři s portským vínem.