Zapékání - gratinování
Zapékání je rychlá tepelná úprava již nějakým jiným způsobem připravených potravin. Potraviny se zapékají v nízké vrstvě, většinou jsou doplněné sýrem a získají na povrchu typickou zlatavou kůrku. Zapékat můžeme různá masa, těstoviny, zeleninu ale třeba i ovoce.
Kuchařská škola
Zapékání je ve většině případů již konečná úprava jídla. Potraviny nebo jejich směs s ostatními ingrediencemi se zapékají - gratinují- v tukem vymazané zapékací míse v předehřáté troubě při teplotách od 175 do190° C a horním ohřevu. K zapékání se používá i tzv. salamandr - elektrický přístroj s vrchním ohřevem podobný grilu.
Suroviny zapékáme rozložené v ne příliš vysoké vrstvě. Přelíváme je rozšlehanými vajíčky, smetanou nebo sýrovou omáčkou, a sypeme je nastrouhaným sýrem nebo na ně plátky sýra pokládáme.
Potraviny, které se nejčastěji zapékají
- maso - předem uvařené, dušené nebo pečené, nakrájené na plátky. Přidávají se různé druhy nakrájené nebo i nastrouhané zeleniny, můžes e přelít smetanou nebo sýrovou omáčkou, pokrývá se šunkou nebo i ovocem, strouhaným nebo plátkovým sýrem.
- těstoviny - uvařené, doplněné zeleninou nebo masovou mletou směsí, zalité rozšlehanými vejci nebo sýrovou omáčkou, posypané nastrouhaným sýrem.
- zelenina - krátce předem povařená brokolice, květák, chřest, cuketa nebo směs, přelitá sýrovou omáčkou nebo rozšlehanými vejci, pokrytá strouhaným nebo plátkovým sýrem. Syrové brambory, kedlubny, cukety a další podobné druhy zeleniny, krájíme je na tenké plátky, aby doba zapékání nebyla příliš dlouhá.
- ovoce - zralé broskve, meruňky a podobné druhy ovoce, zalité piškotovou směsí, vaječnými bílky nebo sněhem apod.
Zapékat můžeme i houby, předvařenou rýži a mnohé další suroviny a potraviny.
Základní rady pro správné zapékání
- Nejvhodnější pro zapékání jsou nižší porcelánové nebo skleněné žáruvzdorné zapékací misky a mísy, které před vložením potravin musíme dobře vymazat máslem nebo tukem.
- Pokud na povrch pokládáme plátky sýra nebo ho sypeme sýrem nastrouhaným, je vhodné potraniny nejprve přikrýt hliníkovou fólií - alobalem, kterou na konci zapékání odstraníme, aby se na povrchu utvořila kůrka.
- Na povrch můžeme také rozložit plátky másla - jídlo pak bude křupavější.
- Chuť zapékaných pokrmů zvýrazníme přidáním různých druhů nasekaných bylinek.
Příprava zapékaných pokrmů není složitá a ani dlouhá. Vzhledem k možnostem různých kombinací surovin tak můžeme poměrně rychle připravit chutná a zajímavá jídla.