Zapékání - gratinování

Zapékání je rychlá tepelná úprava již nějakým jiným způsobem připravených potravin. Potraviny se zapékají v nízké vrstvě, většinou jsou doplněné sýrem a získají na povrchu typickou zlatavou kůrku. Zapékat můžeme různá masa, těstoviny, zeleninu ale třeba i ovoce. 

Kuchařská škola

Zapékání je ve většině případů již konečná úprava jídla. Potraviny nebo jejich směs s ostatními ingrediencemi se zapékají - gratinují- v tukem vymazané zapékací míse v  předehřáté troubě při teplotách od 175 do190° C a horním ohřevu. K zapékání se používá i tzv. salamandr - elektrický přístroj s vrchním ohřevem podobný grilu.

Obrázek

Suroviny zapékáme rozložené v ne příliš vysoké vrstvě. Přelíváme je rozšlehanými vajíčky, smetanou nebo sýrovou omáčkou, a sypeme je nastrouhaným sýrem nebo na ně plátky sýra pokládáme.

Potraviny, které se nejčastěji zapékají

  • maso - předem uvařené, dušené nebo pečené, nakrájené na plátky. Přidávají se různé druhy nakrájené nebo i nastrouhané zeleniny, můžes e přelít smetanou nebo sýrovou omáčkou, pokrývá se šunkou nebo i ovocem, strouhaným nebo plátkovým sýrem.
  • těstoviny - uvařené, doplněné zeleninou nebo masovou mletou směsí, zalité rozšlehanými vejci nebo sýrovou omáčkou, posypané nastrouhaným sýrem.
  • zelenina - krátce předem povařená brokolice, květák, chřest, cuketa nebo směs, přelitá sýrovou omáčkou nebo rozšlehanými vejci, pokrytá strouhaným nebo plátkovým sýrem. Syrové brambory, kedlubny, cukety a další podobné druhy zeleniny, krájíme je na tenké plátky, aby doba zapékání nebyla příliš dlouhá.
  • ovoce - zralé broskve, meruňky a podobné druhy ovoce, zalité piškotovou směsí, vaječnými bílky nebo sněhem apod.

Zapékat můžeme i houby, předvařenou rýži a mnohé další suroviny a potraviny.

Obrázek

Základní rady pro správné zapékání

  • Nejvhodnější pro zapékání jsou nižší porcelánové nebo skleněné žáruvzdorné zapékací misky a mísy, které před vložením potravin musíme dobře vymazat máslem nebo tukem.
  • Pokud na povrch pokládáme plátky sýra nebo ho sypeme sýrem nastrouhaným, je vhodné potraniny nejprve přikrýt hliníkovou fólií - alobalem, kterou na konci zapékání odstraníme, aby se na povrchu utvořila kůrka.
  • Na povrch můžeme také rozložit plátky másla - jídlo pak bude křupavější.
  • Chuť zapékaných pokrmů zvýrazníme přidáním různých druhů nasekaných bylinek.

Příprava zapékaných pokrmů není složitá a ani dlouhá. Vzhledem k možnostem různých kombinací surovin tak můžeme poměrně rychle připravit chutná a zajímavá jídla.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.