Alpské sýrové suflé
70 min.
Ingredience
- 45gramůMáslo čerstvé
- 30gramůMouka pšeničná hladká
- 300mililitrůMléko polotučné
- 60gramůSýr Gruyére
- 20gramůPažitka
- 5gramůSůl
- 3gramyPepř černý mletý
- 3kusyVejce slepičí
- 60gramůSýr Parmezán
- 300mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
384 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
33 g
Sacharidy
9 g
Vláknina
216 mg
Cukr
401 mg
Postup přípravy
- 1Rozehřejeme máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme a 1 minutu smažíme. Přiléváme mléko. Vaříme a mícháme, až směs zhoustne.
- 2Odstavíme a do omáčky zašleháme strouhaný sýr gruyere a pažitku. Dochutíme pepřem a solí, potom vmícháme žloutky.
- 3Ušleháme tuhý sníh. Zlehka a postupně přidáváme do omáčky, nejdříve 1 polévkovou lžíci, potom zbytek.
- 4Máslem vymažeme 6 malých mističek na suflé, připravenou směs do nich stejnoměrně rozdělíme. Mističky dáme na menší pekáč, který naplníme vroucí vodou tak, aby sahala do poloviny jejich výšky.
- 5Suflé pečeme dozlatova 15-20 minut v předehřáté troubě při 220 °C , až je povrch na dotek pružný. Upečená suflé necháme 5-10 minut stát, srazí se asi o jednu třetinu.
- 6Máslem vymažeme velkou, ale nízkou zapékací mísu. Dno posypeme polovinou strouhaného parmezánu. Nožem uvolníme okraje každého suflé, opatrně je vyklopíme a narovnáme na vrstvu parmezánu.
- 7Osolíme a opepříme smetanu a suflé na míse s ní zalijeme. Vše posypeme zbývajícím parmezánem a dáme na 15-20 minut zpět do trouby dozlatova zapéci. Ozdobíme pažitkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.