Ananasový dort s polevou
90 min.
Ingredience
- Na náplň
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1kusVanilkový lusk
- 2kusyVejce slepičí
- 75gramůCukr krupice
- 125mililitrůSmetana na šlehání
- 1kusAnanas
- 4lžíceMarmeláda rybízová
- 250mililitrůMošt jablečný
- 30gramůMandle
- 1baleníŽelatina v prášku
- Na těsto
- 1,5lžičkyCitronová kůra
- 250gramůMouka polohrubá
- 1špetkaSůl
- 75lžicCukr krupice
- 145gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVejce slepičí
- 3lžíceVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1309 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
28 g
Sacharidy
261 g
Vláknina
2 g
Cukr
210 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vymažeme 20 g másla, dort budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
- 2V míse hnětačem umícháme mouku, cukr, zbylé změklé máslo, sůl, citronovou kůru, vejce a vodu. Poté ještě zpracujeme těsto na pomoučeném vále dohladka, zabalíme do fólie a na půl hodiny vložíme do chladničky.
- 3V mezičase připravíme náplň. V míse umícháme vejce s 45 g cukru, smetanou a vanilkovou dření, kterou získáme z rozříznutého lusku.
- 4Odpočinuté těsto rozválíme, vložíme do formy tak, aby byly i okraje. Povrch potřeme umíchaným žloutkem a přelijeme připravenou náplní.
- 5Dort vložíme do rozehřáté trouby a pečeme zhruba 25 minut.
- 6Než se dort upečeme, připravíme ananas. Oloupeme ho, nakrájíme na kolečka a vykrojíme středy.
- 7Z jablečného moštu, zbylého cukru a želatinového prášku připravíme polevu. Oloupané mandle drobněji nasekáme.
- 8Upečený dost necháme ve formě vychladnout. Poté povrch poklademe plátky ananasu, do každého středu dáme trošku rozmíchané marmelády a povrch zalijeme polevou. Okraj dortu posypeme mandlemi.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.