Arménský Kokolak Gecharkuni (masové knedlíčky s kroupami)
105 min.
Ingredience
- 200gramůKroupy ječné
- 1,5litryVoda pitná
- 2litryHovězí vývar základní
- 3lžičkySůl
- 600gramůHovězí maso zadní
- 200mililitrůMléko polotučné
- 1kusVejce slepičí
- 150gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 4lžíceMouka pšeničná hladká
- 3kusyCibule
- 3lžícePetržel - nať
- 30mililitrůBrandy
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
801 kcal
Bílkoviny
53 g
Tuky
41 g
Sacharidy
53 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Při výrobě této arménské speciality maso nemeleme, ale dřevěnou paličkou roztlučeme a potom šleháme s přísadami. Pro zjednodušení je možno použít mixeru.
- 2Nejprve uvaříme kroupy. Dobře vyprané kroupy na 4 hodiny namočíme do studené vody, potom je scedíme a dáme vařit do 1 litru osoleného hovězího vývaru. To trvá asi 90 minut.
- 3Mezitím nakrájíme na kostky hovězí zadní, vložíme do mixeru a rozmixujeme ho. Přerušíme mixování, přilijeme koňak a mléko, přidáme vejce s rozpuštěným máslem, sůl a pepř a vše spolu v mixeru prošleháme. Do hotové směsi přidáme mouku, najemno nakrájenou cibuli a sekanou petrželku a vše spolu dobře prohněteme.
- 4Z masové směsi utvoříme malé knedlíčky, které dřevěnou lžící klademe do vroucího osoleného hovězího vývaru a vaříme zvolna na slabém ohni, dokud nevyplavou na povrch.
- 5Kroupy i knedlíčky podáváme na stůl zvlášť, ve dvou servírovacích miskách, ve třetí misce podáme horký vývar z knedlíčků na přelití pokrmu na talířích.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.