Artyčoky á la barigoule
75 min.
Ingredience
- 250gramůArtyčoky
- 6gramůBazalka
- 80gramůCibule
- 150gramůAnglická slanina
- 48mililitrůOlej olivový
- 150mililitrůVíno bílé
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 2stroužkyČesnek
- 40mililitrůCitronová šťáva
- 1špetkaTymián sušený
- 150gramůRajčata
- 500mililitrůVoda pitná
- 36mililitrůProtlak rajčatový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
365 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
29 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Artyčoky zbavíme dřevnatého stonku a rozstřihneme je nůžkami na třetinu délky listů. Lžičkou odstraníme střed. Takto připravené artyčoky zakapeme citrónovou šťávou.
- 2Rajčata omyjeme a pokrájíme na srpky.
- 3Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme na drobné kousky, česnek rozetřeme.
- 4Anglickou slaninu pokrájí na drobnější kousky, přelijeme vařící vodou a necháme okapat.
- 5Okapanou slaninu necháme zprudka osmahnout na rozpáleném oleji, přimícháme pokrájenou cibuli a česnek. Za stálého míchání smažíme 5 minut.
- 6Poté přisypeme rajčata a necháme 5 minut povařit.
- 7V hrnci necháme rozehřát olej a osmažíme na něm artyčoky. Necháme na mírném plameni smažit 10 minut.
- 8K artyčokům přilijeme víno, osolíme, opepříme a necháme opět povařit cca 5 minut. Pak přidáme rajčatový protlak, tymián a pod pokličkou dusíme 25 minut. Na závěr dochutíme nasekanou bazalkou.
- 9Artyčoky podáváme přelité omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.