Aspik s kuřecími prsy a kachními játry
90 min.
Ingredience
- 1lžíceKapary
- 2lžíceBalsamico ocet
- 500gramůVývar slepičí
- 50mililitrůVíno portské
- 1lžičkaSůl
- 2lžičkyŠalvěj čerstvá
- 2kusyJátra kachní
- 1lžíceOlej olivový
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1,5lžičkyEstragon
- 8plátkůŽelatina
- 300gramůKuřecí prsa
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
337 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
13 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
1 g
Cukr
529 mg
Postup přípravy
- 1Plátky želatiny dáme do misky se studenou vodou a necháme je nabobtnat.
- 2Slepičí vývar přivedeme k varu, přilijeme bílé víno, přidáme sůl a ochutíme balsamico octem. Vývar přecedíme, přidáme k němu vymačkanou želatinu, kterou ve vývaru rozpustíme. Nevaříme.
- 3V pánvi rozpálíme máslo a na něm zprudka orestujeme kuřecí prsa (bez kůže) z každé strany asi 2-3 minuty. Maso vyjmeme z omastku a po obou stranách ho posypeme špetkou soli a 1 1/2 lžičkou estragonových lístků a 2 lžičkami drobně pokrájené šalvěje. Vychlazené zešikma nakrájíme na plátky silné 1 cm. Dlaní je roztlačíme a odložíme na talíř. Upečená kachní játra pokrájíme na plátky. Formu na terinu vymažeme olejem, vyložíme průhlednou potravinářskou fólií.
- 4Při mírné teplotě si prohřejeme 75 ml tekutiny na aspik a za stálého míchání prohřejeme a část tekutiny nalijeme do formy. Potom do něj naskládáme 1/2 kachních jater, proložíme kapary a dáme do chladničky ztuhnout. Zbylou tekutinu prohřejeme, játra zalijeme a znovu necháme v chladničce ztuhnout.
- 5Zbývající tekutinu znovu pomalu pohřejeme, vložíme do něj plátky kuřete a necháme "táhnout". Potom je navrstvíme do formy. Tento postup opakujeme s játry a znovu s kuřecími plátky. Nakonec vše zalijeme vrstvou aspiku, necháme ztuhnout, nádobu uzavřeme a dáme do chladničky na 12 hodin tuhnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.