Baklava s ořechy

105 min.

Ingredience

Počet porcí:
25

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
389 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
26 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
3 g
Cukr
31 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Rozmixujeme mandle, vlašské ořechy, pistácie a piniové oříšky natolik, aby zůstaly ještě sypké. Smícháme s najemno nastrouhanou pomerančovou kůrou, sezamem, cukrem, skořicí a hřebíčkem.
  • 2
    Zapékací mísu o hraně asi 25 cm vytřeme máslem. Na její dnou položíme plátek těsta filo a potřeme jej rozehřátým máslem. Celkem tímto způsobem na sebe navrstvíme 8 plátků potřeného těsta. Posypeme částí nápně a opět vytvoříme 3 vrstvy máslem potřeného těsta. Vše stále stejně střídáme, dokud suroviny nespotřebujeme. Končíme 3 plátky těsta, navrch potřenými máslem.
  • 3
    Připravený pokrm v míse naporcujeme na 25 čtverců o hraně 5 cm a dáme péct do předehřáté trouby na 160 °C zhruba na hodinu.
  • 4
    Dáme do hrnce 600 g cukru, vodu, med, 3 hřebíčky a 2 pruhy citronové kůry. Za stálého míchání směs zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a bez míchání necháme 15 minut povařit. Poté necháme sirup vychladnout.
  • 5
    Baklavu polijeme připraveným sirupem a necháme v zapékací misce tak dlouho, dokud se sirup nevsákne.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.