Baklava s ořechy
105 min.
Ingredience
- 300gramůOřechy vlašské
- 200gramůPistácie
- 100gramůMandle loupané
- 4lžíceOříšky piniové
- 2kusyPomeranče
- 6lžicSezam - semena
- 650gramůCukr krupice
- 300gramůMáslo čerstvé
- 500mililitrůVoda pitná
- 5lžicMed včelí
- 3kusyHřebíček
- 2kusyCitronová kůra
- 23plátků Těsto filo
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 0,5lžičkaHřebíček mletý
Počet porcí:
25Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
389 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
26 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
3 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Rozmixujeme mandle, vlašské ořechy, pistácie a piniové oříšky natolik, aby zůstaly ještě sypké. Smícháme s najemno nastrouhanou pomerančovou kůrou, sezamem, cukrem, skořicí a hřebíčkem.
- 2Zapékací mísu o hraně asi 25 cm vytřeme máslem. Na její dnou položíme plátek těsta filo a potřeme jej rozehřátým máslem. Celkem tímto způsobem na sebe navrstvíme 8 plátků potřeného těsta. Posypeme částí nápně a opět vytvoříme 3 vrstvy máslem potřeného těsta. Vše stále stejně střídáme, dokud suroviny nespotřebujeme. Končíme 3 plátky těsta, navrch potřenými máslem.
- 3Připravený pokrm v míse naporcujeme na 25 čtverců o hraně 5 cm a dáme péct do předehřáté trouby na 160 °C zhruba na hodinu.
- 4Dáme do hrnce 600 g cukru, vodu, med, 3 hřebíčky a 2 pruhy citronové kůry. Za stálého míchání směs zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a bez míchání necháme 15 minut povařit. Poté necháme sirup vychladnout.
- 5Baklavu polijeme připraveným sirupem a necháme v zapékací misce tak dlouho, dokud se sirup nevsákne.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.