Bažant s jablečným želé
255 min.
Ingredience
- 16lžičekTymián čerstvý
- 0,4lžičkaPetržel - nať
- 250gramůKlobása vepřová
- 50gramůCitronová kůra
- 75gramůMeruňky
- 150gramůKaštany jedlé
- 1kilogramBažant obecný
- 75gramůMáslo čerstvé
- 100gramůAnglická slanina
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2kilogramyJablka
- 500gramůCukr krupice
- 100mililitrůCitronová šťáva
- 2litryVoda pitná
- Vývar kuřecí [42660]
- 0,8kusBobkový list
- 80gramůCeler řapíkatý
- 0,8kusCibule
- 240gramůKuřecí krk
- 240gramůKuřecí křídla
- 0,8kusMrkev kořen
- 4kusyPepř černý celý
- 0,4hrstPetržel - nať
- 16gramůTymián čerstvý
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1420 kcal
Bílkoviny
61 g
Tuky
66 g
Sacharidy
150 g
Vláknina
10 g
Cukr
119 g
Postup přípravy
- 1Do hrnce dáme nakrájená jablka, zalijeme vodou a vaříme 30 minut. Poté vyklopíme do cedníku a necháme do druhého dne odkapat. Druhý den tekutinu nalijeme do hrnce, přidáme cukr a citronovou šťávu a vaříme 45 minut při mírné teplotě do zhoustnutí. Želé nalijeme do sklenic, uzavřeme a necháme v lednici. Troubu předehřejeme na 200°C. V misce smícháme nadrobno nakrájený tymián, petrželku, maso z klobás, nastrouhanou citronovou kůru, nakrájené meruňky a kaštany. Takto připravenou nádivku vložíme do břicha bažanta, kterého dáme ho do pekáče, na prsíčka položíme plátky slaniny a přidáme máslo. Pečeme 45 minut. Nakonec do výpeku přisypeme mouku, přilijeme 150 ml vývaru a 2 lžíce želé z jablek. Při vysoké teplotě omáčku šleháme 2 minuty, poté ji osolíme a opepříme.
- 2Vývar kuřecí [42660]:
- 3Kuřecí křídla, krky a na menší kousky nakrájenou cibuli vložíme do hrnce a chvilku opékáme, než se maso zatáhne.
- 4Poté zalijeme vodou a pozvolna přivedeme k varu. Přidáme nahrubo nakrájenou mrkev a celer, petrželku, tymián, bobkové listy, černý pepř, sůl a necháme na mírném ohni vařit přibližně 3 hodiny. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme.
- 5Hotový vývar přecedíme a můžeme ihned použít, nebo jej můžeme zmrazit.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.