Benedikt vejce s holandskou omáčkou
20 min.
Ingredience
- 4kusyVejce slepičí
- 4plátkyChléb toastový
- 4plátkyŠunka dušená
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 100mililitrůMáslo přepuštěné
- 1lžíceVíno bílé
- 2lžíceCitronová šťáva
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2litryVoda pitná
- 1lžíceOcet kvasný lihový
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
355 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
20 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
2 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve připravíme holandskou omáčku. Nad párou ve vhodné nádobě ušleháme žloutky s vínem. Vznikne nadýchaná pěna. Potom do směsi zvolna zašleháváme přepuštěné máslo, až získáme omáčku podobnou řidší majonéze. Ochutíme citronovou šťávou, solí a mletým pepřem. Na ztracená vejce přivedeme k varu asi dva litry vody (můžeme do ní přidat trochu octa, napomáhá sražení) a uprostřed uděláme vír. Na mělký talířek rozklepneme vejce a necháme je sklouznout do vroucí vody (ne přímo doprostřed, ale spíš kousek od středu víru, aby se bílek nad žloutkem zavřel). Voda by měla jen lehce probublávat. Vejce vaříme dvě tři minutky, aby vnitřek zůstal tekutý. Jakmile je hotové, vyjmeme je děrovanou naběračkou. Stejným způsobem připravíme další vejce.
- 2Plátky toastového chleba krátce nasucho opečeme, na každý naneseme plátek šunky, ztracené vejce a vše přelijeme holandskou omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.