Bramborová kaše s mrkví a hráškem

30 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
146 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
3 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
7 g
Cukr
13 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Oloupané a omyté brambory a mrkev pokrájíme na malé kostky. Očištěný pórek (bílá část) nakrájíme na proužky. V rendlíku rozehřejeme máslo, na něm zpěníme pórek, pak přidáme mrkev s bramborami, přilijeme 300ml čerstvého zeleninového bujónu a pod pokličkou pomalu zeleninu vaříme 10 minut. Přidáme zelený hrášek a vaříme ještě 5-6 minut doměkka.
  • 2
    Zeleninu i s vývarem necháme trochu zchladnout, pak ji rozmixujeme na kaši. Toto množství si rozdělíme na 4 porce. Jednu porci podáváme dítěti hned, mírně teplou. Ostatní si rozdělíme do malých kelímků a po vychladnutí je můžeme dát zamrazit.
  • 3
    Zeleninový bujón pro kojence [61810]:
  • 4
    Očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, stroužek česneku, pórek, karotku (nebo mrkev), řapíkatý celer, pastinák a několik růžiček květáku. Z bylinek svážeme dohromady omytou petrželovou a celerovou nať se snítkou tymiánu.
  • 5
    Všechnu zeleninu pokrájíme na větší kousky, cibuli a česnek nakrájíme drobněji.
  • 6
    V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej s kouskem másla, na něm orestujeme cibuli s česnekem, restujeme jen 1-2 minuty. Poté přidáme k cibuli všechnu pokrájenou mrkev a pórek. Společně vše restujeme ještě 1 minutu, pak doložíme zbylou zeleninu, přilijeme 500ml vody, promícháme a pod pokličkou zeleninu dusíme 5-7 minut. Přilijeme zbytek vroucí vody, přidáme svázané bylinky, kmín, bobkový list a při mírné teplotě pod pokličkou polévku vaříme 60 minut.
  • 7
    Uvařenou polévku scedíme přes síto do druhého hrnce, v sítu zeleninu pomocí vidličky pomačkáme, aby jsme z ní dostali zbylý vývar.
  • 8
    Vývar po zchladnutí dáme do lednice, druhý den lžicí odebereme z povrchu ztuhlý tuk. Z takto připraveného bujónu odebereme jednu porci, kterou budeme hned potřebovat, ostatní si rozdělíme do malých kelímků a dáme si je zamrazit.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.