Bramborová kaše s mrkví a hráškem
30 min.
Ingredience
- Kaše
- 180gramůBrambory
- 120gramůMrkev kořen
- 50gramůHrášek mražený
- 114,29gramůPórek
- 0,29lžičkaMáslo čerstvé
- Zeleninový bujón pro kojence [61810]
- 0,57kusBobkový list
- 0,57lžíceCeler - nať
- 102,86gramůCeler řapíkatý
- 0,57kusCibule
- 0,57stroužekČesnek
- 1,71kusyKarotka
- 0,29lžičkaKmín celý
- 85,71gramůKvěták
- 0,29lžíceMáslo čerstvé
- 0,29lžíceOlej kokosový
- 57,14gramůPastinák
- 1,71lžícePetržel - nať
- 114,29gramůPórek
- 0,57lžíceTymián čerstvý
- 514,29mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
146 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
3 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
7 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Oloupané a omyté brambory a mrkev pokrájíme na malé kostky. Očištěný pórek (bílá část) nakrájíme na proužky. V rendlíku rozehřejeme máslo, na něm zpěníme pórek, pak přidáme mrkev s bramborami, přilijeme 300ml čerstvého zeleninového bujónu a pod pokličkou pomalu zeleninu vaříme 10 minut. Přidáme zelený hrášek a vaříme ještě 5-6 minut doměkka.
- 2Zeleninu i s vývarem necháme trochu zchladnout, pak ji rozmixujeme na kaši. Toto množství si rozdělíme na 4 porce. Jednu porci podáváme dítěti hned, mírně teplou. Ostatní si rozdělíme do malých kelímků a po vychladnutí je můžeme dát zamrazit.
- 3Zeleninový bujón pro kojence [61810]:
- 4Očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, stroužek česneku, pórek, karotku (nebo mrkev), řapíkatý celer, pastinák a několik růžiček květáku. Z bylinek svážeme dohromady omytou petrželovou a celerovou nať se snítkou tymiánu.
- 5Všechnu zeleninu pokrájíme na větší kousky, cibuli a česnek nakrájíme drobněji.
- 6V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej s kouskem másla, na něm orestujeme cibuli s česnekem, restujeme jen 1-2 minuty. Poté přidáme k cibuli všechnu pokrájenou mrkev a pórek. Společně vše restujeme ještě 1 minutu, pak doložíme zbylou zeleninu, přilijeme 500ml vody, promícháme a pod pokličkou zeleninu dusíme 5-7 minut. Přilijeme zbytek vroucí vody, přidáme svázané bylinky, kmín, bobkový list a při mírné teplotě pod pokličkou polévku vaříme 60 minut.
- 7Uvařenou polévku scedíme přes síto do druhého hrnce, v sítu zeleninu pomocí vidličky pomačkáme, aby jsme z ní dostali zbylý vývar.
- 8Vývar po zchladnutí dáme do lednice, druhý den lžicí odebereme z povrchu ztuhlý tuk. Z takto připraveného bujónu odebereme jednu porci, kterou budeme hned potřebovat, ostatní si rozdělíme do malých kelímků a dáme si je zamrazit.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.