Bramborová omáčka s bobkovým listem
35 min.
Ingredience
- Omáčka z rajčat se slaninou [23043]
- 50gramůCibule
- 50gramůMrkev kořen
- 200gramůAnglická slanina
- 50gramůCeler bulvový
- 50gramůMáslo čerstvé
- 1gramPaprika mletá sladká
- 1gramPepř černý mletý
- 50gramůPórek
- 500gramůRajčata
- 1gramSůl
- 1gramTymián sušený
- 5litrůVývar zeleninový
- 400gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1stroužekČesnek
- 600gramůProtlak rajčatový
- 4kusyBobkový list
- 200gramůBrambory vařené
- 1gramEstragon
- 30mililitrůOlej slunečnicový
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaSůl
- 400mililitrůVývar rybí
- 1gramČesnek
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
704 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
30 g
Sacharidy
90 g
Vláknina
7 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Z brambor okrájíme slupku, poté je nakrájíme na menší kousky. Ty podusíme na rozpáleném oleji cca 5 minut. Poté brambory zalijeme rybím vývarem, přidáme 4 celé bobkové listy a vše promícháme s utřeným česnekem. Směs přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud brambory nezměknou. Poznáme to tak, že zlehka napíchneme na vidličku jeden kousek brambory.
- 2Jakmile brambory změknou, odstraníme bobkové listy a vše rozmixujeme. Vzniklou omáčku ještě promícháme s estragonem, omáčkou z rajčat se slaninou a dle chuti osolíme, opepříme.
- 3Podáváme k pečené parmě.
- 4Omáčka z rajčat se slaninou: na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, přisypeme k ní rajčata zbavená slupek i zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky rozkrájenou mrkev, cibuli, celer, pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem, nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.
- 5Směs vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.
- 6Omáčku nakonec zahustíme jíškou. Tu zhotovíme následně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku a mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.