Bramborové šišky s máslem a houskou

60 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
913 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
29 g
Sacharidy
146 g
Vláknina
9 g
Cukr
31 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Potom je umeleme nebo jemně nastrouháme, přidáme sůl, prosátou krupici a hrubou mouku, rozmíchaná vejce a propracujeme v tužší těsto.
  • 2
    Z těsta vyválíme silnější prameny a rozkrájíme je na dílky, ze kterých vyvalujeme šišky. Vkládáme je do osolené vařící vody, krátce po zavaření je lehce zamícháme a zvolna vaříme. Uvařené necháme okapat.
  • 3
    Nakonec šišky posypeme prosátou, na sucho osmahnutou strouhankou.
  • 4
    Při podávání pokrm posypeme moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
st 16. 9. 2015
Bramborové šišky s máslem a houskou
Parádní recept na jídlo mého dětství🙂 Šišky občas dělávám stále a s opraženou strouhankou je mám nejraději. Asi vzpomínka mládí 😁 Pro začínající doporučuji jako první postavit na sporák vodu, aby těsto dlouho"nestálo" a šišky se mohly ihned vařit, jelikož těsto pak řídne. Taky máme různé odrůdy brambor a někdy je třeba oproti receptu mouky méně a někdy více, prostě dle potřeby. A pokud chce někdo vsadit na jistotu, že se šišky nerozvaří, přidá k mouce lžíci solamylu - bramborového škrobu. Šišky vaříme opravdu jen krátce, jak vyplavou na povrch tak zbystříme😉 Když, tak vytáhneme jeden kousek, překrojíme a poznáme jestli už jsou nebo ještě chvilinku. Ingredience jsem měla na 2 porce, ale pokud doma nemáme dřevorubce nebo věčně hladového puboše tak to vyjde na tři celkem slušné porce.