Bramborové šišky s máslem a houskou
60 min.
Ingredience
- 2400gramůBrambory
- 30gramůSůl
- 120gramůVejce slepičí
- 600gramůMouka pšeničná hrubá
- 4litryVoda pitná
- 450gramůStrouhanka
- 300gramůCukr moučkový
- 300gramůMáslo čerstvé
- 240gramůPšeničná krupice
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
913 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
29 g
Sacharidy
146 g
Vláknina
9 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Potom je umeleme nebo jemně nastrouháme, přidáme sůl, prosátou krupici a hrubou mouku, rozmíchaná vejce a propracujeme v tužší těsto.
- 2Z těsta vyválíme silnější prameny a rozkrájíme je na dílky, ze kterých vyvalujeme šišky. Vkládáme je do osolené vařící vody, krátce po zavaření je lehce zamícháme a zvolna vaříme. Uvařené necháme okapat.
- 3Nakonec šišky posypeme prosátou, na sucho osmahnutou strouhankou.
- 4Při podávání pokrm posypeme moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
st 16. 9. 2015
Bramborové šišky s máslem a houskou
Parádní recept na jídlo mého dětství🙂 Šišky občas dělávám stále a s opraženou strouhankou je mám nejraději. Asi vzpomínka mládí 😁 Pro začínající doporučuji jako první postavit na sporák vodu, aby těsto dlouho"nestálo" a šišky se mohly ihned vařit, jelikož těsto pak řídne. Taky máme různé odrůdy brambor a někdy je třeba oproti receptu mouky méně a někdy více, prostě dle potřeby. A pokud chce někdo vsadit na jistotu, že se šišky nerozvaří, přidá k mouce lžíci solamylu - bramborového škrobu. Šišky vaříme opravdu jen krátce, jak vyplavou na povrch tak zbystříme😉 Když, tak vytáhneme jeden kousek, překrojíme a poznáme jestli už jsou nebo ještě chvilinku. Ingredience jsem měla na 2 porce, ale pokud doma nemáme dřevorubce nebo věčně hladového puboše tak to vyjde na tři celkem slušné porce.