Bramborovo-mrkvové pyré
50 min.
Ingredience
- Houby
- 200gramůHouby čerstvé
- 50gramůMáslo čerstvé
- 0,5špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- Pyré
- 50gramůMáslo čerstvé
- 30gramůCibulka jarní
- 500gramůMrkev kořen
- 700gramůBrambory
- 4litryVoda pitná
- 10kusůTymián čerstvý
- 3decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžíceCukr krupice
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
372 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
24 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
14 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Bramborové pyré: Brambory ve slupce důkladně omyjeme, a uvaříme je v hrnci s osolenou vodou. Přidáme také snítek tymiánu. Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a rozmačkáme je na pyré.
- 2Mrkvové pyré: Mrkev omyjeme, očistíme, vložíme do osolené vody a vaříme téměř doměkka. Potom ji scedíme, necháme také vychladnout a nakrájíme na větší kousky. V kastrůlku rozehřejeme polovinu dávky másla, zpěníme na něm nakrájenou jarní cibulku, přidáme nakrájenou mrkev, cukr a vše necháme zkaramelizovat. Suroviny zalijeme 5 dl vody, vložíme snítek tymiánu a za občasného míchání povaříme pod poklici tak dlouho, aby nám mrkev změkla. Po dobu vaření dolijeme občas vodu. Uvařenou mrkev mačkadlem rozmačkáme na pyré.
- 3Mrkvové a bramborové pyré smícháme spolu, přilijeme smetanu, přidáme 100 g máslo. Podle vlastní chutě dochutíme solí, pepřem a vše důkladně promícháme.
- 4Příprava hub: Houby očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat. Těsně před podáváním je orestujeme v pánvi na rozehřátém másle, dochutíme solí a pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.