Bramborový kynutý závin s ořechy
80 min.
Ingredience
- 120gramůBrambory
- 50gramůMáslo čerstvé
- 180gramůMouka pšeničná hrubá
- 30gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 10gramůDroždí
- 1kusVejce slepičí
- 50gramůStrouhanka
- 500gramůJablka
- 60gramůCukr moučkový
- 1špetkaSkořice mletá
- 30gramůRozinky tmavé
- 30gramůOřechy vlašské
- 1lžíceRum
- 0,06litrMléko plnotučné
- 0,5kusCitrony
- Na potření a posypání
- 50gramůMáslo čerstvé
- 20gramůCukr vanilka
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
543 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
23 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
5 g
Cukr
29 g
Postup přípravy
- 1Brambory oloupeme, uvaříme a prolisujeme. Z droždí, mléka a trošky cukru připravíme kvásek, necháme vykynout. Brambory přelijeme rozehřátým máslem, přidáme mouku, lžíci cukru, sůl, kvásek, vejce a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout.
- 2Těsto vyválíme na tenký plát, potřeme máslem, posypeme osmaženou strouhankou, nakrájenými jablky, moučkovým cukrem smíchaným se skořicí, zbytkem citronové kůry, rozinkami a nasekanými ořechy. Pokapeme rumem, přemístíme na máslem potřený plech a necháme ještě chvíli kynout. Poté povrch závinu potřeme máslem a upečeme dozlatova. Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.