Bramborový nákyp s chřestem
90 min.
Ingredience
- 800gramůBrambory
- 1kilogramChřest zelený
- 1kostkaCukr kostkový
- 2litryVoda pitná
- 1stroužekČesnek
- 300gramůŠunka dušená
- 300mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 100gramůSýr Ementál (Primátor)
- 1špetkaPepř bílý
- 3špetkySůl
- 2lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
400 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
23 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
3 g
Cukr
8 mg
Postup přípravy
- 1Neloupané, důkladně očištěné brambory vaříme v osolené vodě asi 25 minut. Po vychladnutí brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Chřest očistíme a oloupeme jen dolní konce výhonků a nakrájíme na kousky. Chřest uvaříme do poloměkka v osolené vodě s kostkou cukru. Šunkové plátky nakrájíme na nudličky.
- 2Troubu předehřejeme na 200 °C. Zapékací mísu vymažeme máslem a naskládáme do ní vrstvy plátků brambor, chřestu a šunky. V zakysané smetaně rozmícháme utřený česnek a směs dochutíme pepřem a solí. Touto směsí přelijeme vrstvy plátků brambor a chřestu v zapékací míse a na závěr připravený pokrm zasypeme strouhaným ementálem a pečeme asi 25 minut. Podáváme horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.