Brčálka - šťovíková polévka z Rokycan
35 min.
Ingredience
- 1,1litryBujón zlatý hovězí
- 60gramůMáslo čerstvé
- 50gramůFialka list
- 60gramůŠťovík
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 2špetkyPepř černý mletý
- 2špetkyZázvor mletý
- 0,5lžičkaSůl
- 200gramůŽemle tuková
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
180 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
9 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
159 mg
Cukr
34 mg
Postup přípravy
- 1Do hrnce vlijeme 8 dl hovězího bujónu a pomalu přivedeme k varu. Žemle pokrájíme na kostičky, v pánvi rozpálíme máslo (30 g), žemle osmažíme dozlatova a odložíme do misky.
- 2Jarní mladé lístky fialky a lístky šťovíku omyjeme, nakrájíme na tenké nudličky. Očistíme pánev, ve které jsme smažili žemli, rozpustíme máslo (30 g) a na něm krátce, za stálého míchání,podusíme lístky šťovíku i fialek. Odložíme je do do misky, přidáme lžíci hladké mouky, zalijeme 3 dl bujónu a vše rozmixujeme na kaši, kterou zamícháme do hovězího bujónu. Pomalu vaříme 8 - 10 minut, poté polévku odstavíme z plotny.
- 3Polévku ochutíme muškátovým oříškem, zázvorem, pepřem a solí, podáváme s osmaženými kostičkami žemle.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.