Briošky s jahodami a máslovo-vanilkovým krémem
80 min.
Ingredience
- Brioškový koláč ze St. Tropez
- 180gramůCukr krupice
- 4lžíceCukr krystal
- 2lžičkyDroždí sušené
- 200lžicMáslo čerstvé
- 450lžicMléko plnotučné
- 1lžičkaSůl
- 4kusyVejce slepičí
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Máslovo-vanilkový krém
- 450mililitrůMléko plnotučné
- 50mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1kusVanilkový lusk
- 2decilitryVoda pitná
- 4plátkyŽelatina bílá plátky
- 4kusyVejce slepičí
- 180gramůCukr krupice
- 25gramůMaizena - kukuřičný škrob
- 200gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceMascarpone
- 2gramyMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
8948 kcal
Bílkoviny
51 g
Tuky
915 g
Sacharidy
166 g
Vláknina
2 g
Cukr
108 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve upečeme brioškové koláče: do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme k ní cukr, sušené droždí, sůl a vše promícháme. V druhé míse vyšleháme 6 celých vajec s mlékem a rozpuštěným vlahým máslem. Poté obě směsi důkladně propracujeme vařečkou, těsto zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho kynout do chladničky na 2 hodiny. 2 plechy vyložíme pečícím papírem, který vytřeme máslem.
- 2Z těsta na pomoučeném válu vytvoříme 4 malé bochníčky o průměru 15 - 18cm, položíme je na připravené plechy a necháme je ještě 15 minut kynout. Troubu si předehřejeme na 180°C. Vykynuté bochníčky potřeme rozšlehaným vejcem, každý posypeme hrubým krystalem a dáme na 20 - 25 minut péct. Upečené brioškové koláče mají zlatou barvu a necháme je vychladnout.
- 3Připravíme krém: v rendlíku přivedeme k varu mléko se smetanou, jakmile se začne vařit, rendlík s mlékem odstavíme z plotny a vložíme do něj podélně rozpůlený vanilkový lusk. Necháme ho tam vyluhovat 20 minut. Pak lusk vyjmeme, vyškrábneme do mléka semínka a zamícháme. V misce zalijeme studenou vodou 4 plátky želatiny a necháme ji naboptnat. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Bílky si odložíme a žloutky dáme do mísy. Přidáme k nim cukr a vyšleháme je do pěny. Pak k pěně přisypeme Maizenu a hladkou mouku. Důkladně vše smícháme, postupně přilijeme 1/3 ochuceného mléka, promícháme a směs vlijeme do rendlíku se zbylým mlékem. Znovu za stálého míchání směs pomalu přivedme k varu a povaříme jen 2 minuty. Pak ji odstavíme z plotny, necháme vychladnout asi 3 minuty, vmícháme na kousky pokrájené změklé máslo, vymačkané plátky želatiny a ponorným mixérem krém rozmixujeme dohladka. Rendlík s krémem vložíme na 15 minut do mrazáku. Čersvé omyté, osušené a odstopkované jahody ozdobně nakrájíme na klínky. Brioškové koláče podélně rozpůlíme širokým ostrým nožem. Do vychladlého krému zamícháme mascarpone a vše znovu rozmixujeme.
- 4Všechny rozkrojené strany koláčů potřeme krémem, na polovinu spodních korpusů poklademe jahody a přiklopíme druhými polovinami korpusů. Takto připravené koláče vložíme do lednice na 2-3 hodiny, lépe se krájí.
- 5Vychladlé briošky nakrájíme podle vlastní fantazie a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.