Brusinkový krém
60 min.
Ingredience
- Omáčka z rajčat se slaninou
- 50gramůCibule
- 200gramůAnglická slanina
- 50gramůCeler bulvový
- 50gramůMáslo čerstvé
- 1gramPaprika mletá sladká
- 1gramPepř černý mletý
- 50gramůPórek
- 50gramůMrkev kořen
- 2stroužkyČesnek
- 500gramůRajčata
- 1gramSůl
- 1gramTymián sušený
- 5litrůVývar zeleninový
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 400gramůProtlak rajčatový
- 30gramůKřen nakládaný
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaSůl
- 100mililitrůVíno bílé
- 200mililitrůVývar z hovězích kostí
- 100gramůKompot brusinkový
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
703 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
27 g
Sacharidy
93 g
Vláknina
7 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Brusinkový kompot rozmícháme s hovězím vývarem, poté krátce povaříme. K brusninkám i vývaru přidáme víno a křen. Vše zamícháme, opět přivedeme k varu. Celou směs vaříme, dokud nezhoustne. Nakonec vše promícháme s omáčkou z rajčat se slaninou, kterou připravíme podle níže uvedeného stejnojmenného receptu. Vše ještě prohřejeme, podle chuti osolíme a opepříme.
- 2Tuto omáčku podáváme k pečenému říčnímu okounovi.
- 3Omáčka z rajčat se slaninou:
- 4Na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, vsypeme rajčata, zbavená slupek a zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem, nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.
- 5Směs vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.
- 6Omáčku nakonec zahustíme jíškou. Jíšku nyní připravíme následovně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku a mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.