Bujon z mušlí na japonský způsob
70 min.
Ingredience
- Bujon z mušlí a ryb [30049]
- 2špetkyChilli koření mleté
- 1kusChilli paprička
- 4lžíceMáslo bylinkové
- 8kusůMušle svatojakubské
- 2špetkyNové koření mleté
- 1lžičkaPepř černý celý
- 300gramůRajčata
- 250gramůRybí hlavy
- 250gramůRybí odřezky
- 1,5lžičkySůl
- 3kusyŠalotka
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 2špetkyZázvor mletý
- 500gramůMušle Venušiny
- 3stroužkyČesnek
- 10gramůŘasy Kombu
- 5lžicGranule dashi
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
588 kcal
Bílkoviny
40 g
Tuky
20 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1V 1 litru bujonu z mušlí při mírné teplotě povaříme přibližně 1 hodinu malý kousek Kombu asi 4 cm (druh mořských řas). Pak uvařenou Kombu vyjmeme, pokrájíme na malé kousky a vrátíme do bujonu. Ještě přidáme 50 g Bonito rybích lupínků (sušené rybí vločky z tuňáka) a přimícháme 5 lžic prášku Dashi a vaříme 10 minut a podáváme.
- 2Bujon z mušlí a ryb [30049]:
- 3Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
- 4Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
- 5Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
- 6Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
- 7Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.