Býčí žlázy na víně s čalamádou
55 min.
Ingredience
- Čalamáda
- 1kusPaprika červená
- 1kusPaprika zelená
- 1kusChilli paprička
- 3kusyRajčata
- 2kusyCibule
- 80gramůSlanina vepřová
- 2lžícePetržel kudrnka
- 2lžíceOlej olivový
- 3lžíceProtlak rajčatový
- 2decilitryVíno červené
- 100gramůBrambory
- 1lžičkaSůl
- 0,5špetkaPepř bílý
- 2lžičkyCukr krupice
- Restované býčí žlázy
- 2stroužkyČesnek
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1kilogramHovězí žlázy - testes
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceOlej olivový
- 1,8litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
577 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
30 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
3 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme pikantní zeleninovou směs: Omyjeme červenou a zelenou papriku, větší chilli papričku, poté je rozřízneme a odstraníme semínka. Papriky pokrájíme na proužky, chilli papričku pokrájíme na nudličky. Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Očištěnou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Slaninu pokrájíme na proužky. Omyjeme petrželovou nať - kudrnku. V pánvi si rozpálíme olej a plátky slaniny orestujeme dorůžova. Přidáme cibuli, promícháme a restujeme ještě 1 minutu. Přidáme ostatní pokrájenou zeleninu, rajský protlak, směs promícháme a zalijeme 2 dl červeného kvalitního vína. Pánev zakryjeme poklicí, snížíme teplotu a zeleninu dusíme asi 15 minut doměkka. Mezitím si omyjeme a oloupeme větší bramboru, kterou jemně nastrouháme. Když je zelenina měkká, přimícháme bramboru a krátce ještě podusíme (2-3 minuty). Vzniklou čalamádu dochutíme solí, pepřem a cukrem.
- 2Dva stroužky česneku oloupeme a utřeme je. Omyté býčí žlázy nařízneme a vložíme do vroucí vody (1,8 litru). Jakmile je vnoříme, hned je vyjmeme a horké nakrájíme na plátky. Ochutíme je solí, pepřem a potřeme je česnekem.
- 3V hlubší větší pánvi si rozpálíme olej s máslem a býčí žlázy zprudka orestujeme dozlatova z každé strany (restujeme 1-2 minuty). Poté žlázy dáme na talíře, pokryjeme je čalamádou, polijeme výpekem, ozdobíme petrželovou natí a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.