Čekanka s pomrančovo-smetanovou omáčkou
40 min.
Ingredience
- 800gramůČekanka
- 1kusCibule
- 100gramůŠunka dušená
- 1kusPomeranče
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1lžičkaCukr krupice
- 200gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 1hrstPetržel - nať
- 0,13litrVývar zeleninový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
369 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
28 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
8 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Čekankové puky očistíme, podélně je rozpůlíme a odstraníme košťál. Oloupanou cibuli najemno nasekáme, šunku pokrájíme na kostičky. Omyjeme pomeranč, nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Ve větším hrnci rozpálíme máslo a čekanku restujeme při střední teplotě cca 10min. Poté přidáme šunku a cibuli a společně osmahneme. Zalijeme vývarem, pomerančovou šťávou a zakryté dusíme cca 5min. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátem, cukrem a pomerančovou kůrou. Nakonec přilijeme smetanu a krátce povaříme. Posypeme najemno nasekanou petrželkou a ihned podáváme. Jako příloha jsou vhodné např. bramobory.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.