Celerová polévka se smetanou a česnekem
30 min.
Ingredience
- 4lžíceOlej slunečnicový
- 1kusCibule
- 200gramůCeler bulvový
- 2kostkyMasox
- 2,1litryVoda pitná
- 2špetkySůl
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 200gramůSmetana
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 20gramůPetržel - nať
- 50gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
246 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
23 g
Sacharidy
6 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Olej rozpálíme v hrnci, přidáme oloupanou a na malé kousky nakrájenou cibuli. Do sklovité cibule oloupaný, drobně pokrájený celer a osmahneme do poloměkka. Ve vroucí vodě rozpustíme dvě kostky Masoxu a zalijeme osmažený celer. Dochutíme solí, pepřem, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem a povaříme do měkka.
- 2V pánvičce rozehřejeme máslo, přisypeme mouku, za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji smetanou, metlou dobře promícháme na hladkou hmotu, kterou zahustíme polévku. Žloutky rozkvedláme v 1 dl vody a postupně přiléváme do polévky. Nakonec vsypeme drobně sekanou petrželovou nať, zamícháme a stáhneme ze sporáku.
- 3Hotovou polévku necháme 10 minut odpočinout pod poklicí a porcujeme na jednotlivé hluboké talíře. Servírujeme také v polévkových miskách.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.