Červená čočka s mrkví na vidličku
30 min.
Ingredience
- 100gramůČočka červená
- 1kusCibule
- 1lžíceOlej olivový
- 2stroužkyČesnek
- 30mililitrůVoda pitná
- 1kusBobkový list
- 2kusyNové koření celé
- 2lžíceCeler - nať
- 1lžičkaMajoránka
- 2špetkyPepř černý mletý
- 0,25lžičkaSůl
- Dušená mrkev
- 1lžičkaMáslo čerstvé
- 1kusMrkev kořen
- 30mililitrůVoda pitná
- Na ozdobu
- 1,5lžícePetržel kudrnka
Počet porcí:
2Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
306 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
9 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
9 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme potřebné suroviny: přebranou červenou čočku promyjeme v sítu a necháme ji okapat. Očistíme mrkev, cibuli a 2 stroužky česneku. Mrkev nastrouháme a odložíme ji. Jeden stroužek česneku prolisujeme. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme a odložíme si ji na ozdobu.
- 2V rendlíku na oleji zpěníme cibuli, pak k ní přidáme čočku, zalijeme ji vodou v poměru 1:2, přidáme bobkový list, nové koření, malou snítku celerových listů, 1 celý stroužek česneku, majoránku a čočku přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pod poklicí čočku vaříme 10 minut. Pokud ji budeme vařit déle, bude z ní o chvíli kaše. Čočku pár minut před dovařením osolíme.
- 3Mezitím, než se čočka uvaří, v druhém rendlíku na másle, za stálého míchání, krátce orestujeme mrkev. Poté k ní přilijeme 20-30ml vody a pod poklicí ji dusíme asi 5-7 minut.
- 4Z uvařené čočky vyjmeme koření a česnek. Přimícháme do ní dušenou mrkev s prolisovaným stroužkem česneku, podle chuti ji dosolíme, opepříme, dáme do misek, ozdobíme petrželkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.