Chateaubriand – pravé svíčkové řezy

45 min.
Francie

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
470 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
27 g
Sacharidy
3 g
Vláknina
657 mg
Cukr
67 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omytý špalíček pravé hovězí svíčkové bez blan osušíme, potřeme ho extra olivovým olejem (2 lžíce), poté celý špalíček posypeme silně solí (1,5 až 2 lžičky), čerstvě pomletým černým pepřem a maso necháme 15 minut odpočinout.
  • 2
    Rozpálíme si troubu na 250 °C. Připravíme si očištěné 4 stroužky česneku, ale neloupeme je. 2 snítky tymiánu omyjeme a osušíme. V teflonové pánvi rozehřejeme na správnou vysokou teplotu 3–4 lžíce extra olivového oleje. Na něm orestujeme špalíček svíčkové z každé strany po 1,5–2 minutách. Záleží na velikosti špalíčku. Celkem restujeme 6–8 minut. Přibližně 2–3 minuty před koncem restování přidáme máslo, stroužky česneku a natrhané snítky tymiánu a vše restujeme společně. Poté pánev se svíčkovou vložíme do rozpálené trouby. Budeme péct 20 minut, během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme ho.
  • 3
    Po upečení špalíček svíčkové vyjmeme a položíme ho na obrácenou lžíci, kterou jsme položili na vyhřátý servírovací talíř. To z toho důvodu, aby špalíček svíčkové mohl volně odpočívat částečně ve vzduchu. Takto nebude celou plochou ležet na talíři. Necháme ho odpočinout 15 minut.
  • 4
    Poté svíčkovou nakrájíme přes vlákno na úhledné plátky, které servírujeme tak, že k nim lžicí přidáme trošku výpeku.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.