Chateaubriand – pravé svíčkové řezy
45 min.
Ingredience
- 500gramůHovězí svíčková
- 6lžicOlej olivový extra panenský
- 2lžičkySůl
- 1,5lžičkyPepř černý mletý
- 4stroužkyČesnek
- 2lžíceTymián čerstvý
- 50gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžícePetržel kudrnka
Počet porcí:
3Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
470 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
27 g
Sacharidy
3 g
Vláknina
657 mg
Cukr
67 mg
Postup přípravy
- 1Omytý špalíček pravé hovězí svíčkové bez blan osušíme, potřeme ho extra olivovým olejem (2 lžíce), poté celý špalíček posypeme silně solí (1,5 až 2 lžičky), čerstvě pomletým černým pepřem a maso necháme 15 minut odpočinout.
- 2Rozpálíme si troubu na 250 °C. Připravíme si očištěné 4 stroužky česneku, ale neloupeme je. 2 snítky tymiánu omyjeme a osušíme. V teflonové pánvi rozehřejeme na správnou vysokou teplotu 3–4 lžíce extra olivového oleje. Na něm orestujeme špalíček svíčkové z každé strany po 1,5–2 minutách. Záleží na velikosti špalíčku. Celkem restujeme 6–8 minut. Přibližně 2–3 minuty před koncem restování přidáme máslo, stroužky česneku a natrhané snítky tymiánu a vše restujeme společně. Poté pánev se svíčkovou vložíme do rozpálené trouby. Budeme péct 20 minut, během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme ho.
- 3Po upečení špalíček svíčkové vyjmeme a položíme ho na obrácenou lžíci, kterou jsme položili na vyhřátý servírovací talíř. To z toho důvodu, aby špalíček svíčkové mohl volně odpočívat částečně ve vzduchu. Takto nebude celou plochou ležet na talíři. Necháme ho odpočinout 15 minut.
- 4Poté svíčkovou nakrájíme přes vlákno na úhledné plátky, které servírujeme tak, že k nim lžicí přidáme trošku výpeku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.