Chlebové uzly se sezamem
95 min.
Ingredience
- 3decilitryVoda pitná
- 2lžíceOlej sezamový
- 1lžíceCukr krupice
- 1,5lžičkySůl
- 250gramůMouka pšeničná hladká
- 200gramůMouka pšeničná celozrnná
- 2lžíceMléko plnotučné sušené
- 75gramůSezam - semena
- 1,5lžičkyDroždí sušené
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
292 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
8 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Větší část sezamových semínek osmahneme na suché rozpálené pánvi, menší část ponecháme na posypání. Vejce rozšleháme v misce.
- 2Do pečicí nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme olej, cukr a sůl, přisypeme i opražená sezamová semínka. Oba druhy mouky smícháme a směs přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami. Do jednoho rohu nádoby nasypeme sušené mléko a vše poprášíme droždím.
- 3Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- 4Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.
- 5Těsto rozdělíme na 8 stejných dílů, z každého vyválíme přibližně 20 až 25 cm dlouhý váleček a z něj uvážeme uzel tak, aby dole byl plochý a druhý konec směřoval nahoru. Uzly dáme na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout 45 až 60 minut.
- 6Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia. Vykynuté uzly potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými semínky. Pečeme přibližně 15 minut, dokud nemají zlatavou barvu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.