Chodská cáračka
125 min.
Ingredience
- 400gramůZelí kysané
- Chlupaté knedlíky
- 800gramůBrambory
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 350gramůMouka polohrubá
- 0,5kusKypřicí prášek do pečiva
- 1kusVejce slepičí
- 0,5lžičkaSůl
- 2lžíceSádlo vepřové škvařené
- Voda na vaření knedlíků
- 2,5litryVoda pitná
- 0,5lžíceSůl
- Výpečky
- 500gramůVepřová krkovička
- 500gramůVepřový bok
- 0,5lžíceSůl
- 2lžičkyKmín celý
- 2kusyCibule
- 5stroužkůČesnek
- 2,5decilitryVoda pitná
- 2decilitryPivo světlé 10% 3,9% obj.
- 2lžíceSádlo škvařené
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
899 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
55 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Výpečky: Vepřovou krkovici bez kosti a prorostlý vepřový bok omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Maso osolíme a pokmínujeme. Očistíme cibule s česnekem a drobně je pokrájíme. Do pekáče dáme maso, posypeme ho cibulí s česnekem, podlijeme vodou a pivem, zakryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby trouby péct. Pečeme 60-80 minut při 220°C. Maso během pečení obracíme a poléváme výpekem.
- 2Chlupaté knedlíky: Oloupané a omyté brambory jemně nastrouháme do mísy, slijeme z nich přebytečnou vodu, přidáme vejce, sůl a postupně přidáme prosátou hladkou a polohrubou mouku s práškem do pečiva. Těsto důkladně promícháme. Musí být polotuhé až tuhé.
- 3Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 l vody s 0.5 lžicí soli. Z bramborového těsta vykrajujeme lžicí knedlíky a vkládáme je do vařící vody. Vaříme je pomalu přibližně 7-9 minut podle velikosti. Občas je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Uvařené knedlíky vyplavou na povrch, po chvilce je vyjmeme děrovanou naběračkou a odložíme je do mísy. Přelijeme je rozpuštěným sádlem a promícháme.
- 4Když je maso téměř měkké (přibližně po hodině pečení), přidáme sádlo a asi 1-1.5 dl vody z chlupatých knedlíků. Přibližně 20 minut před dopečením masa poklici odkryjeme. Upečené maso by mělo mít červenou křupavou kůrku.
- 5Na talíře rozdělíme chlupaté knedlíky, teplé kysané zelí a kousky pečeného masa. Každou porci chlupatých knedlíků polijeme 1-2 lžícemi výpeku a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.