Chodská zelnačka
50 min.
Ingredience
- 400gramůBrambory
- 1lžičkaKmín celý
- 2lžičkySůl
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 3kusyJalovec
- 7decilitrůVoda pitná
- 80gramůSlanina vepřová
- 1kusCibule
- 1lžíceHusí sádlo
- 250gramůZelí kysané
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 3decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 2kusyVejce slepičí
- 0,5lžíceCukr krupice
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
383 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
29 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Očistíme, omyjeme a na kostičky nakrájíme brambory. Dáme je do hrnce, přidáme kmín, sůl, nové koření, černý pepř, jalovec, vodu a brambory přivedeme k varu. Nakrájíme slaninu na kostičky a oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. V pánvi si rozehřejeme lžíci sádla, přidáme slaninu a vysmažíme ji dozlatova. Lžicí ji vyjmeme z omastku a odložíme do misky. Na zbylém omastku osmažíme cibuli dorůžova a přidáme ji vařit k bramborům. Po 15 minutách vaření přidáme k bramborům kysané zelí a vaříme společně 10 minut. Ve smetaně si rozkvedláme dohladka hladkou mouku a smetanu zamícháme do polévky. Za stálého míchání ještě do zelňačky rozklepneme 2 vejce, dochutíme solí, cukrem, povaříme 1-2 minuty a podáváme. Každou porci ozdobíme škvarky ze slaniny.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.