Chodské koláče
140 min.
Ingredience
- 70gramůDroždí
- 500mililitrůMléko polotučné
- 100gramůCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 1kilogramMouka polohrubá
- 125gramůMáslo čerstvé
- 1kusCukr vanilka
- 1lžičkaPomerančová kůra
- 1špetkaSůl
- 2mililitryRum
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 2lžíceMandle
- 3lžíceHrozinky
- Povidlová náplň
- 600gramůPovidla švestková
- 1lžícePomerančová šťáva
- 3lžíceVoda pitná
- 1lžíceSlivovice
- 1lžíceSolamyl - bramborový škrob
- Tvarohová náplň
- 1500gramůTvaroh měkký - nízkotučný
- 250mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 100gramůCukr krupice
- 2lžíceRum
- 1lžícePomerančová kůra
- 1kusCukr vanilka
- 1lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 125gramůMáslo čerstvé
- 3kusyVaječný bílek slepičí
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
910 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
62 g
Sacharidy
123 g
Vláknina
4 g
Cukr
21 g
Postup přípravy
- 1Kvásek připravíme z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí. Vše rozmícháme opatrně v hrnku a necháme 10 minut odpočívat, dokud kvásek nevyběhne. Hrozinky namočíme na 60 minut do rumu.
- 2V míse rozšleháme 1 vejce, žloutky, přidáme cukr, sůl, mouku, máslo, vanilkový cukr, pomerančovou kůru, rum, slunečnicový olej, zbytek mléka a nakonec kvásek. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo vykynout.
- 3Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 kousků, pomocí válečku vyválíme kola a necháme ještě 10 minut kynout. Pak těsto potřeme rozšlehaným vejcem.
- 4V míse smícháme tvaroh, cukr, smetanu, rum, pomerančovou kůru, škrob, máslo a důkladně promícháme. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a pak je opatrně přimícháme do tvarohové směsi.
- 5V další míse smícháme švestková povidla, pomerančovou šťávu, teplou vodu, slivovici a škrob.
- 6Na koláče rozetřeme tvarohovou náplň. Švestkovou náplň vložíme do cukrářského sáčku a zdobíme různými ornamenty rozetřenou tvarohovou náplň. Navrch na koláče ještě poklademe hrozinky a posypeme mandlemi.
- 7Takto připravené koláře vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
po 12. 9. 2016
Chodské koláče
👍