Chutné zelné závitky s uzeným
85 min.
Ingredience
- Na spaření listů
- 1litrVoda pitná
- Sekaná
- 1kilogramVepřové maso libové
- 1lžičkaSůl
- 3lžičkyPepř černý mletý
- 1lžičkaPaprika sladká mletá
- 1kusCibule
- 1kusVejce slepičí
- 4stroužkyČesnek
- 0,5lžičkaPaprika pálivá mletá
- 0,5lžíceMajoránka
- 1,2kilogramyZelí hlávkové bílé
- 4lžíceOlej slunečnicový
- 1kusCibule
- 2kusyPaprikové lusky čerstvé
- 4kusyChilli paprička
- 800gramůZelí kysané
- 6kusůRajčata
- 200mililitrůkečup jemný Hellmann´s
- 1lžičkaSůl
- 1lžíceCukr krupice
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 500gramůUzená vepřová krkovička
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
944 kcal
Bílkoviny
50 g
Tuky
66 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
9 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Hlávku bílého zelí očistíme, 6 velkých listů ze zelí spaříme ve vroucí vodě. Necháme je vařit jen 2 minuty, pak je vyjmeme, necháme zchladit je v sítu odkapat a zchladit. Zbytek hlávky rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a zelí pokrájíme na nudličky. Omyté papriky a chilli papričky rozkrojíme, odstraníme semínka a pokrájíme je na proužky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Uzené maso nakrájíme na plátky. 2 velké cibule a stroužky česneku očistíme, cibule pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme.
- 2Připravíme sekanou: pomleté vepřové maso v míse ochutíme solí, pepřem, sladkou a pálivou paprikou, majoránkou, polovinou pokrájené cibule, přidáme všechen prolisovaný česnek a celé vejce. Masovou směs důkladně promícháme a rozdělíme na 6 dílů. Zelné listy rozložíme na vál, na každý položíme hromádku mletého masa ve tvaru válečku a listy s masem zabalíme do závitků tak, že nejdříve přehneme dovnitř okraje listu a pak do listu maso pevně zabalíme.
- 3Ve větším hrnci si rozpálíme olej, na něm osmažíme zbytek cibule dozlatova, na cibuli dáme polovinu pokrájeného čerstvého zelí, 400g kysaného zelí, pak zelí přelejeme sladkým kečupem (100ml), na kysané zelí poklademe 3 závitky, na ně dáme 1/2 plátků uzeného masa, 1/2 pokrájených rajčat s paprikami a chilli papričkami. Tento postup opakujeme, spotřebujeme všechny připravené suroviny. Nakonec do hrnce nalijeme 350-400ml vody z uvařeného zelí, hrnec zakryjeme a budeme závitky dusit při mírné teplotě 50 minut. Nakonec hotové závitky poprášíme hladkou moukou, promícháme, podle chuti dosolíme a přisladíme. Pak ještě vše 5 minut povaříme. Závitky s uzeným rozdělíme na talíře, přidáme k nim ostatní zeleninu se šťávou a hned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.