Cibulačka
145 min.
Ingredience
- cibulačka
- 150gramůCibule červená
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 1decilitrVíno bílé
- 1špetkaPepř bílý
- 20gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaChilli koření mleté
- 2kusyČesnek
- 0,5lžícePetržel - nať
- 0,5lžičkaKmín římský
- 0,5lžičkaCitronová šťáva
- 0,5lžičkaSůl
- Hovězí světlý vývar
- 1kusCibule
- 1kusBobkový list
- 1kusChilli paprička
- 1kusPórek
- 0,5lžičkaSůl
- 200gramůCeler bulvový
- 800gramůHovězí maso přední
- 200gramůPetržel kořen
- 1kusMrkev kořen
- 2kusyČesnek
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
- 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
539 kcal
Bílkoviny
47 g
Tuky
23 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
7 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Oloupanou červenou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. Omytou a odkapanou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme.
- 2V hrnci na rozpáleném másle s olejem cibuli zpěníme, přidáme petrželovou nať s česnekem a pod pokličkou dusíme 3-5 minut, pak směs zalijeme 1 litrem scezeného hovězího vývaru, přidáme 1 dl bílého vína, drcený římský kmín, pár kapek citronové šťávy a polévku dochutíme špetkou chilli, solí, bílým pepřem a podáváme.
- 3Hovězí světlý vývar [27325]:
- 4Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 5Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
- 6Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- 7Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto by jsme měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
- 8Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou dírkovanou lžící odstraníme.
- 9Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.