Cibulačka z Francie
50 min.
Ingredience
- 1,5kilogramyCibule
- 1hrstTymián čerstvý
- 40gramůCukr krupice
- 5gramůBobkový list
- 5decilitrůVíno bílé
- 60gramůKrupice dětská
- 1litrVývar slepičí
- 1lžičkaSůl
- 100gramůSýr Ementál (Primátor)
- 1lžícePetržel - nať
- 200gramůVeka
- 120gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
551 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
22 g
Sacharidy
62 g
Vláknina
5 g
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Cibuli oloupeme a nakrájíme po délce na hrubé plátky. V hrnci rozpálíme máslo, vložíme cibuli, orestujeme, posypeme cukrem, přidáme nití svázáný tymián a za stálého míchání cibuli karamelizujeme. Do hrnce vsypeme bobkový list, sůl, pepř, vše zalijeme vínem, necháme ho vyvařit do sucha, aby zůstalo jen vinné aroma a vyrestovaná cibule. Tu posypeme dětskou krupicí, mícháním zapražíme, zalijeme vývarem a na středně silném ohni polévku povaříme 30 minut. Před dovařením podle vlastní chuti osolíme a opepříme.
- 2Troubu předehřejeme, na každý krajíc veky nasypememe nastrouhaný sýr, vyskládáme na plech a vložíme do nahřáté trouby zapéct, aby veka byla křupavá a sýr rozpuštěný.
- 3Uvařenou, ještě teplou polévku nalijeme do polévkových šálků, posypeme nasekanou petrželovou natí, přidáme připravené křupavé krajíce veky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.